Cesta legionáře 2

29. 11. 2016

Československá obec legionářská otevřela v pátek 11. listopadu 2016 u příležitosti Dne válečných veteránů a 98. výročí konce 1. světové války již druhou stálou expozici věnovanou osudům československých legionářů. „Cesta legionáře 2“ se nachází v pevnosti Josefov u Jaroměře a plynule navazuje na první stálou expozici, která byla otevřena 28. října loňského roku a nachází se v budově bývalého pivovaru na hradě Křivoklát.

Zaměření nové výstavy, připravené v rámci projektu Legie 100, nás přivádí k jedinečným životním osudům patnácti vybraných legionářů, kteří svými činy pomohli vydobýt svobodnou Československou republiku a následně hájit její hodnoty. Po první světové válce zůstali povětšinou sloužit v nové československé armádě a během nacistické okupace se, každý po svém, zapojili do boje proti nenáviděným nacistům na všech frontách, aby znovu vybojovali pro sebe a svoje potomky stejnou zemi, jako ve světové válce předešlé. Díky spolupráci s tvůrci knih „Stopa legionáře“ Zdeňkem Ležákem, Michalem Kociánem a nakladatelstvím Argo se můžete těšit na vydařená komiksová zpracování důležitých životních okamžiků významných legionářů, jejich portréty a také na množství uniforem a zbraní, dokreslujících jejich službu vlasti v letech 1914–1945. Výše zmíněné prvky jsou zakomponovány do unikátních trojúhelníkových vitrín, které díky atraktivní grafice, osvětlení a rozmístění v prostoru dokážou návštěvníka vtáhnout do válečných událostí první a druhé světové války. Nechybí samozřejmě ani dobové fotografie a další předměty.

Výstava je přístupná na adrese Kracíkova 12 v Jaroměři a otevřena bude o víkendech od 10:00 do 16:00 až do konce března 2017. Otevírací doba během sezony bude upřesněna na webových stránkách www.cestalegionare.cz.