Dělostřelecké cvičení v Anglii

11. 5. 2016

Na konci března se vydala desetičlenná skupina členů jednot ČsOL z Prahy 3, Brna a Českých Budějovic na velikonoční dělostřelecké cvičení, které každoročně pořádá britský klub The Garrisons na vojenské základně Královského dělostřelectva Larkhill na okraji největšího anglického cvičiště – Salisburských plání. Čeští členové klubů vojenské historie sdružení pod neoficiální spolek Muži prezidenta Edvarda Beneše se účastní pravidelně každý rok díky vztahům, které s Angličany navázal klub vojenské historie Rota Nazdar.

Výprava byla rozdělená na dvě části, pozemní odřad se vydal přes Německo, Lucembursko, Belgii a Francii a následně trajektem do Doveru, aby po cestě ještě navštívil bývalou leteckou základnu Tangmere, kde nejenže operovali českoslovenští letci, ale dokonce 28. prosince 1941 odsud vzlétl Halixax 138. speciální perutě RAF s paravýsadky Silver A, Silver B a Anthropoid na palubě, aby je v noci vysadil v protektorátu. V muzeu je umístěna řada válečných i poválečných artefaktů po RAF i SOE a několik panelů připomíná jak československé výsadky, tak například jednoho z posledních žijících československých stíhačů v RAF Miroslava „Tony“ Liškutína.

V místě výcviku se pak připojila „letecké skupina“, aby od pátečního časného rána mohli všichni začít cvičit. Teoretické vědomosti nabrané v učebně se rychle zkoušely v praxi u kanonů a během pátka a soboty byly kanony nespočetněkrát uvedeny z pochodové do palebné pozice, nastaveny do palebných směrů a na vztažné body tak, aby dělostřelecký dril přešel do krve všem zúčastněným. Anglie ukázala i své rozmary počasí. Zatímco v pátek byl nádherný a slunný den, sobotu propršelo. V Anglii zásadně neprší vodorovně a déšť mnohdy překonává gravitaci tak, že máte pocit, že prší odspodu, venkovní nácviky tak často nahradila teorie na učebně či praktická cvičení v garáži a na dílně. Přece jen se cvičilo na historických pětadvacetiliberních kanonových houfnicích z druhé světové války, jejichž renovace a údržba je poměrně nákladná. Neděle pak byla věnována komplexnímu cvičení dělostřeleckého oddílu (oproti českým zvyklostem má anglický oddíl čtyři děla a baterie je tvořena dvěma oddíly), průzkumu, vytýčení stanovišť, jejich správnému obsazení, zaměření děl a střelbě černoprachovou složí.

Naši vycvičení dělostřelci budou mít tu čest účastnit se oslav 300 let založení Royal artillery, které proběhne na konci května za účasti britské královny Alžběty II.

Na zpáteční cestě pak výprava ještě navštívila hřbitov na Devize road v Salisbury, kde je pohřbena posádka Welingtonu 311. československé bombardovací peruti, která byla v noci z 16. na 17. července 1941 sestřelena vlastním stíhačem. Z posádky ve složení: Sgt Oldřich Helma, Sgt Antonín Olocek, P/O Richard Hapala, Sgt Adolf Dolejš, Sgt Jaroslav Petrucha a Sgt Jaroslav Lančík pád letadla nikdo nepřežil. Před hroby našich hrdinů jsme tak zapálením svíček, dekorováním československými praporky a minutou ticha uctili památku těch, kteří se z boje za naši svobodu nikdy nevrátili do vlasti. Čest památce hrdinů, kteří za svobodu vlasti položili život daleko od domova.

text br. Miloš Borovička

foto ses. Marcela Volfová