Den válečných veteránů v Bruntále 2016

15. 11. 2016

Ve čtvrtek 10. listopadu 2016, v předvečer Dne válečných veteránů, se na Městském úřadu v Bruntále setkali se starostou města br. Petrem Rysem členové Jednoty ČsOL v Bruntále a zdejší organizace ČSBS. V zasedací místnosti rady se tak sešlo 21 členů jednoty, mezi nimi také dva váleční veteráni z druhé světové války – br. Petr Beck a ses. Jarmila Pösslová. Poslední válečný veterán z řad bruntálské jednoty br. Pavel Bednár, který v letošním roce oslavil 90 let, se ze zdravotních důvodů omluvil.

Na začátku setkání všichni účastníci minutou ticha uctili památku pana Karafiáta z ČSBS, který nedávno zemřel. Poté se ujal slova starosta města Ing. Petr Rys, MBA, který apeloval na všechny přítomné, aby zejména mezi mladými lidmi varovali před válkou. „Ti mladší si neuvědomují to, co by mohlo nastat, ani to, čím si veteráni za války museli projít,“ řekl starosta. Připomněl také nedávnou návštěvu prezidenta republiky Miloše Zemana v našem městě, který při oficiálním setkání se zastupiteli města povstal před bruntálským občanem Petrem Beckem a ocenil jeho zásluhy. Petr Beck se v březnu roku 1945 – poté, co se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti – přidal k Rudé armádě osvobozující Československo.

Po starostovi vystoupil předseda Jednoty ČsOL v Bruntále br. Antonín Zgažar. Poděkoval bratru starostovi za přijetí na bruntálské radnici, předal kytice válečným veteránům a stručně vzpomněl, proč tento významný den slavíme.

Bratr předseda si přichystal prezentaci fotografií z akcí naší jednoty za uplynulý rok, kterou promítl a jednotlivé fotografie okomentoval. Dále následovala prezentace setry Vlaďky Kubáčové o vojenských pochodech, kterých se naši členové účastní.

V další části setkání členové bruntálské jednoty přijali mezi sebe nového člena, nyní již bratra, Ladislava Olejníčka, dlouholetého novináře z našeho města. V přátelské atmosféře se následně čile diskutovalo.

Po ukončení slavnostního setkání se zástupci Jednoty ČsOL v Bruntále vydali k pomníku padlým z první světové války, kteří jsou pohřbení na místním hřbitově, a zde za vydatného sněžení položili kytici a zapálili svíčky na upomínku všech padlých ve válkách.

 

text: br. Antonín Zgažar
Jednota ČsOL v Bruntále „34. pěšího pluku střelce Jana Čapka“