Den vzniku samostatného Československa

28. 11. 2016

Oslava vzniku samostatného Československa letos proběhla v Rokycanech již ve čtvrtek 27. října. Možná to bylo trochu nezvyklé, ale asi praktické s přihlédnutím na následující prodloužený víkend…

Začátek oficiální části byl v 16 hodin u pomníku obětem první světové války v parku u nádraží. Sešli se zde zástupci města a rovněž několika společenských organizací – Českého svazu bojovníků za svobodu, Sokola, Junáka, ale i občané města. Samozřejmě nechyběli členové rokycanské jednoty Československé obce legionářské a Klubu vojenského muzea v Rokycanech. V úvodu zaznělo několik krátkých projevů a poté následovalo položení kytic a věnců.

Po ukončení oficiální části se členové rokycanské jednoty a Klubu vojenského muzea, společně se skautkami a skauty z rokycanského střediska Rarášek, přesunuli na rokycanský hřbitov, aby uctili památku a položili věnce ke hrobům legionářů Vojtěcha Beneše (italský legionář) a Josefa Lehnera (ruský legionář).

Není to tak dlouho, co hroby obou legionářů byly zpustlé a zanedbané. Dnes o oba hroby pečují členové rokycanské jednoty ČsOL a při různých příležitostech vykonávají pietní akty.

 

Text: br. Miroslav Kaufner

Foto: archiv ČsOL Rokycany