Královští dělostřelci oslavili 300 let od založení

9. 6. 2016

Britští královští dělostřelci (The Royal Artillery) oslavili 26. května 300 let od založení. Bratři z jednoty Praha 3 a členové spolku Rota Nazdar byly u toho a zapojili se do střeleb z historických houfnic v rámci velkolepých oslav, které proběhli na vojenském cvičišti na Salisburských pláních u dělostřelecké základny Larkhill.

Oficiální část navštívila Její Veličenstvo královna Alžběta II., která je zároveň velitelem královského dělostřelectva v hodnosti Captain-General of The Royal Regiment of Artillery. Nutno podotknout, že královna není jen ceremoniální a oficiální hlavou Královského dělostřelectva, Alžběta II. se totiž během druhé světové války aktivně zapojila do služby v Pomocných ženských sborech (Auxiliary Teritorial Services) a přispěla tak k britskému válečnému úsilí.

Královnu, která přiletěla na událost vrtulníkem, vítaly salvy z šesti prvoválečných 18liberních houfnic, které obsluhovali příslušníci The Royal Horse Artillery v přehlídkových uniformách. Královna provedla přehlídku nastoupených jednotek, mezi kterými byli zástupci většiny složek královského dělostřelectva s technikou, mladí dělostřelci ve slavnostních uniformách i dělostřelecká hudba. Pochodový dril a bezchybnost ceremoniálu jsme ocenili obzvláště z toho pohledu, že se nejednalo o žádnou ceremoniální jednotku, ale o normální příslušníky bojových útvarů.

Neopakovatelným zážitkem bylo vidět šest historických houfnic tažených koňmi s jízdními dělostřelci v sedle, kterak tryskem projíždějí kolem tribuny a zdraví královnu, následováni samohybnými i taženými děly ze současné výzbroje královských dělostřelců. Oficiální ceremoniál ukončil ostrý výstřel šesti samohybných houfnic SA90 ráže 155 mm a výbuchy granátů v dáli na dopadové ploše.

Program oslav pak dále pokračoval oficiálním obědem s královnou, turnajem v dělostřelecké štafetě mezi jednotlivými pluky a hlavně živými ukázkami historické výzbroje The Royal Artillery. Členové spolku Rota Nazdar mají dlouhodobě vynikající vztahy s anglickým klubem The Garrison, který se zabývá britským dělostřelectvem a vlastní několik desítek historických kanonů a houfnic. Součástí jejich programu tak byla i česká delegace složená z členů Roty Nazdar, jejichž většina je zároveň členy Jednoty ČsOL v Praze 3. Bratři tak pomáhali se stavbou statické expozice, kde byla vystavena řada kanonů od 18. století do současnosti a zároveň představovali britské dělostřelce při střelbách ze 105 mm houfnice z 60. let minulého století a pětadvacetiliberní výsadkářské houfnice z konce druhé světové války, která se zapojila do ukázky „děla pro Arnhem“, kde zároveň střílelo devět historických kanonů z výzbroje Královského dělostřelectva.

 

text br. Miloš Borovička

foto ses. Marcela Volfová