Letec Oldřich Kestler byl uctěn ve Štěnovicích

13. 4. 2016

V sobotu 9. dubna 2016 si obyvatelé obce Štěnovice a další hosté připomněli památku jednoho z příslušníků československého protinacistického odboje, příslušníka polského, francouzského a britského letectva, plukovníka in memoriam Oldřicha Kestlera. Vzpomínková akce se konala u příležitosti 75. výročí jeho tragické smrti.

Pietního aktu u pomníku štěnovických obětí první a druhé světové se zúčastnili zástupci Obce Štěnovice, plzeňské i tachovské jednoty Československé obce legionářské, plzeňské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu, plzeňské odbočky Svazu letců ČR, Leteckého historického klubu gen. J. R. Irvinga, organizace Křížovníci s červeným srdcem – Cyriaci a členové Klubu vojenské historie Tommy a Klubu Třetí armády. Akci inicioval a spoluorganizoval pan Martin Marek, který se dlouhodobě věnuje tématu československých letců působících v rámci britského Královského letectva.

Pan Martin Marek byl také moderátorem celého pietního aktu. Ten začal nástupem praporečníků s prapory, mezi nimi i praporu plzeňské jednoty ČsOL, a představením čestných hostů. Přítomni byli také členové rodiny Oldřicha Kestlera. Jako první se slova ujal starosta Štěnovic, pan Petr Slavík. Po něm uvedla Iveta Irvingová, dcera letce gen. Jana R. Irvinga, nahranný záznam dopisu jejího otce, který v roce 1938 psal své rodině z vojenského leteckého výcviku. Dopis v audiozáznamu četl herec Ondřej Vetchý. Následoval projev místního historika Kamila Kosnara, který přítomné seznámil se životem připomínaného Oldřicha Kestlera. O slovo se pak přihlásili také zástupci leteckých veteránských organizací, br. Jaromír Kopačka a pan Václav Toman, a generální převor cyriaků Jiří Stanislav. S krátkou vzpomínkou vystoupil také sběratel letecké techniky pan Karel Tarantík. Na závěr připomněl moderátor a koordinátor celé akce Martin Marek úlohu československých legií pro vznik samostatného československého letectva. Nezapomněl také připomenout, že jeden z Kestlerových potomků, Nikolaj Marytnov, šel v jeho šlépějích a jako příslušník Armády České republiky zahynul v květnu 2007 v Afghánistánu.

Po proslovech došlo na pokládání květin a věnců k patám štěnovického pomníku. Plzeňskou jednotu ČsOL zastupoval její předseda br. Jindřich Plescher a br. Aleš Vranovský, květinu položil br. Viktor Šimek v historické uniformě příslušníka Československé samostatné obrněné brigády. Zástupcem tachovské jednoty ČsOL byl br. Hrůza v roli velitele praporečníků. Po skončení pietního aktu u pomníku pokračoval program akce pásmem přednášek v aule štěnovické základní školy.

Oldřich Kestler se narodil 13. března 1913 v obci Čížice na jižním Plzeňsku. Do Štěnovic se odstěhoval až později. Od roku 1935 působil v armádním letectvu Československé republiky. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava se rozhodl v červnu 1939 odejít do zahraničí. Zde se připojil do řad polského letectva v obranných bojích proti nacistickému Německu.  Po pádu Polska se mu podařilo dostat přes Rumunsko a Bejrút od Francie. I zde se hned přihlásil do služeb francouzského letectva v boji proti nacismu. Ale i Francie kapitulovala, a tak pokračoval v ústupu do Velké Británie. Do přístavu v Liverpoolu dorazil lodí v červenci 1940. Chtěl opět létat, ovšem nebyl přidělen k československé jednotce, ale k britské 111. stíhací peruti britského Královského letectva (RAF). Pro nedisciplinovanost však byl na konci roku 1940 převelen k (opět britské) 605. stíhací peruti RAF. Zúčastnil se letecké Bitvy o Británii a doprovázel i britské bombardéry nad Francii. Jeho divoká povaha pravděpodobně předznamenala i jeho konec. Během cvičného letu dne 7. dubna 1941 se se svým letounem Hurricane srazil s jiným britským strojem, který pilotoval také Čechoslovák, Josef Martinec. Ani jeden z pilotů nepřežil. Oba piloti byli pohřbeni na hřbitově v Market Draytonu, v hrabství Stropshire. Za své válečné působení obdržel Československý válečný kříž 1939, Medaili Za zásluhy II. Stupně, Československou vojenskou pamětní medaili, polský Kříž za chrabrost a britskou medaili 1939-1945 Star. V roce 1990 byl povýšen do hodnosti plukovníka in memoriam.

 

text: br. Petr Tolar

foto: Jaroslav Kreisinger

 

Zástupcem tachovské jednoty ČsOL byl br. Hrůza v roli velitele praporečníků.