„Mobilizace 1938“ v rokycanském muzeu

8. 12. 2016

V souladu s plánem práce Československé obce legionářské na rok 2016 uspořádala jednota ČsOL při Muzeu na demarkační linii v Rokycanech na polygonu muzea 24. září 2016 bojovou ukázku „Mobilizace 1938“. Chtěla tím veřejnosti připomenout 78. výročí mobilizace československé branné moci na obranu republiky před nacistickým Německem.

Ukázka seznamovala s událostmi předcházejícími vyhlášení mobilizace v září 1938, jako byly potyčky s Henleinovci v pohraničí, eskalace napětí a zásah četnictva, včetně příjezdu posilového oddílu Stráže obrany státu. Následovalo vyhlášení mobilizace spojené s nástupem mobilizovaných jednotek do pohraničních pevností, které vyvrcholilo bojem o obsazené pohraniční území. Celý program byl doprovázen odborným komentářem podbarveným tematickou hudbou doplněnou autentickými záznamy vysílání rozhlasu. V ukázce, kterou shlédlo na 3 000 diváků, účinkovalo přes 70 členů klubů vojenské historie v dobovém oblečení a několik kusů historické techniky.

Československá obec legionářská tak připomenula, že českoslovenští vojáci byli v roce 1938 připraveni bránit svou vlast a na 300 jich v nevyhlášené válce položilo za svou vlast život.

 Ing. Radka Vávrová