Na oslavě svých 101. narozenin zahrál válečný veterán

20. 10. 2016

Ve čtvrtek 13. října 2016 byla v Centru seniorů v Mělníku velká sláva. Člen mělnické jednoty ČsOL, válečný veterán br. Vojtěch Cimbolinec slavil v kruhu svých přátel 101. narozeniny. Málo kdo z nás se může pochlubit takovou pamětí, elánem a chutí do života jako tento senior. Na zdraví si Vojtěch se všemi gratulanty připil sklenkou šampaňského.

Pak již br. Cimbolinec vzal své housličky a zahrál své oblíbené skladby. S prvními tóny začali přátelé zpívat. Po několika skladbách nám oslavenec vyprávěl o svém životě a plánech do dalších let.

Vojtěch se narodil 13. října 1915 na Podkarpatské Rusi. Za druhé světové války bojoval na východní frontě. Po válce přišel z Ukrajiny do Československa se Svobodovou armádou. Nejdříve bydlel v pohraničí, kde to s prací nebylo valné a stále se z rodinou stěhoval a hledal práci, nakonec zakotvil na Mělníce. Vojtěch prošel řadu zaměstnání, pracoval jako důlní záchranář, jezdil nákladními auty a posledních třicet let pracoval v ČSAD jako řidič autobusu, kde jsem se s ním poprvé setkal. Do důchodu odešel až v 70 letech.

Aktivní senior bere pouze jeden prášek na tlak, každý den pětkrát projde dlouhou chodbu penzionu, dojde si na jídlo, dá si kávičku. Prostě je naprosto soběstačný. Do dalších let Vojtěchovi přejeme hodně zdraví a elánu jako doposud.

br. Bohuslav Bubník, předseda Jednoty ČsOL v Mělníku