Od návratu z Perského zálivu uplynulo 25 let

21. 9. 2016

Plné čtvrtstoletí uběhlo od chvíle, kdy se vrátili z válečné mise v Perském zálivu českoslovenští vojáci. Začala tak nová kapitola účasti naší armády v zahraničních misích po celém světě. Připomeňme si v krátkosti tehdejší sled událostí.

Za mezník je považován 17. červenec 1990, kdy irácký prezident Saddám Husajn obvinil Kuvajt ze snižování ceny ropy. V následujících dnech se tlak vůči Kuvajtu stupňoval a Irák začal klást svému jižnímu spojenci podmínky. Vše vyvrcholilo 2. srpna 1990, kdy vpadlo více než 100 000 iráckých vojáků do Kuvajtu a jeho území včetně hlavního města rychle obsadili.

Během několika málo dní došlo k zahájení operace Pouštní štít, jejímž výsledkem bylo přemístění značného množství amerických válečných sil do Saúdské Arábie. Přibývaly rovněž jednotky dalších států světa. Jednostranné připojení Kuvajtu Irákem coby provincii z 8. srpna 1990 bylo rezolucí OSN z následujícího dne prohlášeno za neplatné.

Pro nás je zvláště důležité datum 23. září 1990, kdy Federální shromáždění ČSFR vyslovilo souhlas s vysláním protichemické jednotky do Perského zálivu. Zatímco probíhala příprava jednotek, došlo v listopadu k podpisu dohod mezi Československem a Saúdskou Arábií o nasazení a působení našich vojáků. Na konci listopadu rovněž stanovila OSN ultimátum pro irácké okupační jednotky – 15. leden 1991.

Ve dnech 11.–14. prosince 1990 byl čs. protichemický prapor přepraven do Saúdské Arábie a na Štědrý den zaujal prostor rozmístění na severu země. V průběhu nasazení je dále doplňován. Za tři týdny, 15. ledna, vypršelo ultimátum OSN a dne 17. ledna se operace Pouštní štít přeměnila v operaci Pouštní bouře – spojenci zahájili bombardování Iráku. Dne 24. února se rozjíždí i pozemní operace 28 spojenců s cílem osvobodit Kuvajt. Třetí den útoku překročili kuvajtské hranice i příslušníci čs. jednotek, aby byli na druhý den, 28. února, účastníky osvobození Kuvajtu a ukončení operace Pouštní bouře.

Krátce na to, již od počátku března, probíhaly přípravy na přepravu 198 čs. vojáků zpět do Československa. Převážná část mužů se tak dostala zpět domů na přelomu dubna a května 1991, několik desítek specialistů se však do vlasti vrátily až na konci srpna 1991.

 

text br. Jiří Filip

foto: VHÚ Praha