Pietní akt na Kobyliské střelnici

7. 5. 2016

Kobyliská střelnice za druhé světové války sloužila jako popraviště. Bývalá konírna se proměnila na poslední vězení odsouzených. Po atentátu na Heydricha v roce 1942 tu byly odvetou denně popravovány desítky mužů a žen. Od 30. května do 3. července bylo popraveno téměř 540 osob, mimo jiné Alois Eliáš, Vladislav Vančura, Evžen Rošický a také skupiny občanů Lidic. V posledním roce doznala tato národní památka významné opravy.

„Zastav se na chvíli, krev naše vstoupila do této země, ale my znovu se vzpřímili.“ Tyto verše Miroslava Floriána, které jsou vytesány velkými písmeny na jedné ze zdí Kobyliské střelnice – památníku protifašistického odboje, připomínají všem návštěvníkům tohoto pietního místa neskonalou sílu a odvahu mužů i žen, kteří se postavili fašistickému zlu za druhé světové války.

Uctít jejich památku přišli 6. 5. 2016 ústavní činitelé, místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka a další, představitelé hlavního města Prahy, městské části Prahy 8, předsedové a zástupci občanských sdružení, spolků a hnutí. Za ČsOL br. Jiří Vlasák.

„Toto smutné místo je spojeno s krutým kolotočem poprav, kdy zde v letech nacistické okupace Němci vyvraždili bez ohledu na věk, vzdělání či sociální postavení elitu českého národa,“ uvedl ve svém projevu Přemysl Sobotka a dodal: „I to je důvod, abychom nebyli k historii lhostejní a brali si z ní poučení. A to by měl být také důvod, abychom i dnes nebyli lhostejní k hlasatelům fanatismu kdekoli na světě. Ignorance těchto projevů by se mohla jednou krutě vymstít a to nejen české, ale i evropské společnosti.“

 

text: br. Jiří Vlasák

foto: army.cz