Připomenutí památky amerických letců z náletu na Ústí nad Labem

19. 4. 2016

Dne 17. dubna 2016 si zástupci Jednoty ČsOL v Teplicích, města Dubí, Severočeského leteckého archivu Teplice, Klubu vojenské historie Krupka a několik příznivců letecké historie z řad občanů připomněli události před jednasedmdesáti lety.

Jak informoval přítomné br. Jiří Vencl ze SLA Teplice, mise z 19. dubna 1945 byla plánována jako předposlední bojová mise 490. Bombardovací skupiny. První B–17G Flying Fortress se nad územím kraje objevily kolem poledne a patřily k 490. Bombardovací skupině. Těsně před vstupem nad nepřátelské území se uskupení bombardérů stalo cílem útoku proudových stíhaček Messerschmitt Me 262 Schwalbe. Při prvním průletu Messerschmitty sestřelily jedno letadlo v první formaci a také zasáhly bombardér B–17G 43–38135 do motoru č. 1 a palubní desky. Zásah nezničil letadlo, ale přinutil letoun opustit formaci. Letoun klesal, dokud nezískal dostatečnou rychlost k návratu do formace. V průběhu klesání nouzově odhodil bomby.

Nad cílem proletěl ve formaci. Motor č. 1 byl v plamenech a z palubní desky se hodně kouřilo. Členové posádky se pokusili uhasit oheň, to se nepodařilo a kapitán dal rozkaz vyskočit na padácích. Rozkaz k opuštění hořícího letadla byl vydán pravděpodobně někde nad oblastí mezi Ústím nad Labem a Cínovcem. Hořící a těžce poškozené letadlo ve 12:55 hod. následně vybuchlo. Trosky letadla dopadly na území Altenbergu v Německu. Osud osádky ztraceného letadla nad Cínovcem byl tragický, někteří členové neměli štěstí a z letounu se nedostali včas ven a našli smrt v hořícím, těžce poškozeném letadle. Některým členům se podařilo seskočit na padáku. Ve chvíli, kdy se snášeli na padácích k zemi, možná v jejich myšlenkách bylo, že po nouzovém a bezpečném přistání se dostanou do zajetí, kde přežijí až do konce války. Bohužel, některé po seskoku čekal tragický osud. Tři členové osádky byli po seskoku zajati dosud stále zfanatizovanými sudetskými Němci a nakonec zastřeleni. Jejich těla byla nedbale zahrabána do země a nalezena byla 21. října 1945 příslušníky finanční stráže v prostoru Cínovce. Dva členové osádky byli po seskoku ihned zajati a konce války se dožili jako váleční zajatci. Jeden člen posádky byl prohlášen za nezvěstného v boji.

Poděkování všem přítomným předal starosta města Dubí a předseda Jednoty ČsOL v Teplice br. Petr Pípal, který připomněl, že je naším úkolem stále a opakovaně si připomínat historii a zabránit ponižování hrdinství těch, kteří padli za mír v naší zemi a pracovali na navrácení naší politické svobody. Je nutné bránit pošlapání jejich památky a dát jasně najevo svou hrdost a sounáležitost se svou vlastí a úctu k padlým.

 

text a foto br. Jan Šimek, br. Jaroslav Žampach, br. Jiří Vencl