Školákům o ANTHROPOIDu na Vítkově

21. 12. 2016

Členové Československé obce legionářské se v listopadu a prosinci 2016 zapojili do speciálního programu Národního muzea pro školní mládež nazvaného „Zažijte dějiny 20. století“. Tento speciál byl tematicky zaměřen na paradesantní skupinu ANTHROPOID, která byla do okupovaných Čech vysazena právě před 75 let.

Přihlášené školní třídy se během jednoho dne dočkaly hned několika vzdělávacích zážitků. Nejprve v kině Lucerna shlédli nový film „Anthropoid“ režiséra Seana Ellise natáčený v české koprodukci. Po promítání následovala beseda s kurátorem Vojenského historického ústavu Praha br. Zdeňkem Špitálníkem, historickým poradcem filmu, a mimo jiné i členem ČsOL. Při ní se žáci mohli dozvědět, jak natáčení probíhalo, jaké se musely dělat kompromisy i jak vznikaly některé scény. Po besedě se žáci přesouvali mimo kino, na další zastávky.

Následovala návštěva Národního památníku hrdinů heydrichiády, tedy kostela v Resslově ulici a jeho krypty. Zde průvodkyně Jana Hlavsová podrobně popsala samotný průběh posledního boje sedmice československých parašutistů, která se mnohonásobné přesile německých vojáků a gestapáků bránila sedm hodin 18. června 1942. Z Resslovy ulice se pak školáci přesunuli do Národního památníku na Vítkově.

Tam na ně čekala ještě dvě poslední zastavení. Jedno u paní Miroslavy Burianové, pracovnice Národního muzea, která je seznámila s protektorátní dámskou i pánskou módou a tehdejším životním stylem. S tím se neodmyslitelně spojili i těžkosti, které přinášel systém přídělového hospodářství. Bez pomoci mnohých spolupracovnic z domácího odboje, by tyto těžkosti parašutisté v protektorátu jen těžko vyřešili sami.

Poslední „stanoviště“ měli na starosti členové ČsOL, kteří školákům předvedli ukázku stejnokrojů a vybavení, se kterým se českoslovenští parašutisté připravovali na plnění speciálních úkolů v okupované vlasti, i ukázku operačního vybavení, ve kterém byli parašutisté vysazováni do Protektorátu Čechy a Morava. Mezi vystavenými předměty, originály i jedinečnými replikami, byl například padák, seskoková kombinéza i samopal a granát, které byly použity během atentátu na Heydricha. Členové ČsOL seznámili návštěvníky s praktickým užíváním vybavení a na pravou míru vedli některé obvyklé omyly a nepřesnosti, kterých se nevyvaroval ani nový film.

Speciální program věnovaný západním paravýsadkům do protektorátu, předně tedy skupině ANTHROPOID, se u školáků setkal s velkým zájmem. Oživení hodin dějepisu bylo přínosné jak pro žáky, tak i pro jejich pedagogy. Na tuto spolupráci s Národním muzeem Československá obec legionářská může (a bude) navazovat i do budoucna. 

 

text: br. Petr Tolar

foto: Národní Muzeum

 

VIDEO Z AKCE