Třetí Večer regionální historie věnovaný partyzánům předčil očekávání

1. 5. 2016

Plný sál knihovny v Třinci byl svědkem neobvykle podané přednášky Petra Majera, který poprvé uceleně představil partyzánské skupiny a sovětské výsadky, které působily na Třinecku a Jablunkovsku v letech 1939 – 1945.

Přítomní byli svědky mimořádného setkání pamětníků odboje 2. světové války a fanoušků a badatelů historie. „Nejmladší“ partyzán v České republice Pavel Rusz (81) z Bystřice, který byl od svých šesti let se svými rodiči v partyzánské skupině „Nad Olzou“ vyprávěl, jak stavěli bunkr pod Kozubovou a jak společně s maminkou plnil různé úkoly. Paní Helena Steblová (91) – rovněž z Bystřice – líčila, jak asistovala při amputaci ruky a zachránila tak život partyzána Jana Heczka. Přítomen byl Jiří Ježowicz, vnuk otce partyzánů Józefa Ježowicze, který bydlel v čp. 28 na Košařiskách na Labajce, kde ve stodole byl partyzánský úkryt skupiny „Griněvského“. Večer byl doplněn odborným výkladem Ing. Ladislava Vallo, který instaloval výstavku partyzánských vyznamenání. Nechyběla prezentace zbraní, které partyzáni v Beskydech používali a kterou představil Pavel Skupieň z Třince. Během dvou hodin poutavého vyprávění odcházeli přítomní plni dojmů a nových poznatků o dosud málo známém působení místních partyzánů.

Další autentické životní příběhy uslyšíte v pořadí čtvrtém Večeru regionální historie Petra Majera o válečných veteránech z Těšínska, kteří bojovali na západní frontě II. světové války v Normandii u Dunkerque. Ta se bude konat 12. května v 17 hod. opět v Knihovně v Třinci.  

Text: br. Teodor Hybler