V Bezdružicích se představil Legiovlak v boji legionářů proti bolševikům

16. 8. 2016

V sobotu 23. června 2016 se největší součást projektu Legie 100 – Legiovlak poprvé představil veřejnosti nejen jako muzeum na kolečkách, ale jako součást bojové ukázky v rámci akce nazvané „Vlastním pořádkem“, kterou pořádala ČsOL ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, Ministerstvem dopravy ČR, Agroholding Racov, a. s., KB Král, s. r. o., spolkem Plzeňská dráha, Dvorem Krasíkov, městem Bezdružice, obcí Konstantinovy Lázně, MAS Český Západ v Bezdružicích.

Finální přípravy na víkendovou akci začaly pod vedením tajemníka projektu Legie 100 br. Jiřího Charfreitaga již ve čtvrtek, kdy bratři z několika jednot ČsOL připravovali pro návštěvníky nejen Legiovlak, ale především „bojiště“, které vzniklo na louce u železniční trati Bezdružice – Konstatinovy Lázně. V sobotu v 9 hodin se na bezdružickém vlakovém nádraží otevřel Legiovlak veřejnosti, na kterou čekal bohatý program. Kromě prohlídky jednotlivých vagónů Legiovlaku a parní lokomotivy mohli návštěvníci shlédnout také výstavu v nedalekém železničním muzeu, výstavu o legiích v Domě U Haranta či repliku letounu Sopwith 1½ Strutter, který byl k vidění na blízkém letišti, kde vyčkával na svoji účast v bojové ukázce. Součástí dopoledního programu byly i dvě hrané scénky odzbrojování našich legionářů bolševiky, které sehráli členové ČsOL a přítomných klubů vojenské historie. Účastníci scének se svých rolí zhostili na výbornou, a tak diváci této historické ukázky nebyli ochuzeni ani o ruční výměnu názorů mezi československými legionáři a bolševiky.

Hlavní část programu čekala návštěvníky této netradiční zastávky Legiovlaku ve 14 hodin, kdy se odehrála komentovaná bojová ukázka boje čs. legionářů s bolševiky o Transsibiřskou magistrálu, do které se vůbec poprvé zapojil Legiovlak s parní lokomotivou. Ačkoli měli v první části ukázky bolševici navrch, z konečného vítězství se nakonec radovali legionáři, kteří za pomoci vlaku, letadla a ukořistěného obrněného vozu Austin dobyli bolševické pozice. Ukázku, která byla doplněna řadou pyrotechnických efektů a při které udivoval přihlížející svými nízkými průlety letoun Sopwith 1½ Strutter, ocenili při závěrečném defilé účastníků boje bezmála dva tisíce diváků nadšeným bouřlivým potleskem. Program pokračoval opět na nádraží, kde byl návštěvníkům znovu zpřístupněn Legiovlak, jehož prohlídku doprovázela živá hudba hrající na perónu nádraží. Legiovlak byl v Bezdružicích otevřen pro veřejnost i v neděli, kdy se opět setkal s velkým zájmem, a tak se návštěvnost víkendové bezdružické zastávky vyšplhala na celkových 2 500 lidí.

 

text a foto ses. Marcela Volfová