V Lichkově ožijí prvorepublikoví tankisté s legendárním tankem LT vz. 35

11. 8. 2016

V roce 100. výročí prvního bojového nasazení tanku na bitevním poli připravila Rota Nazdar spolu s Vojenským muzeem Lichkov a Československou obcí legionářskou akci „Tankaři v Lichkově“, která zmapuje příchod, výcvik i nasazení obrněnců v československé armádě. Akce proběhne v sobotu 20. srpna ve Vojenském Muzeu v Lichkově.

Ústředním lákadlem akce je beze sporu prvorepublikový lehký tank vz. 35 ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha. Ve východních Čechách se představí vůbec poprvé. Tento typ tanku tvořil v druhé polovině 30. let páteř našich obrněných sil. Návštěvníkům se představí v netradičních ukázkách, které se zaměří na vznik tanku, jeho konstrukční řešení i výzbroji. „Velmi atraktivní budou ukázky výcviku tankistů včetně střeleb z kulometů a kanonu nebo třeba dobová sanace po zasažení bojovým plynem,“ říká Jaroslav Špitálský, jeden z hlavních organizátorů a dodává: „Bude to vůbec poprvé, kdy veřejnosti můžeme přiblížit dobový výcvik s tímto tankem, příprava akce nás stála roky studia podkladů v archivech a tak si na své přijdou běžní diváci i úplní fajnšmekři.“ Ukázku z druhé poloviny 30. let doplní ještě dokonalá replika obrněného automobilu vz. 30, která přijede ze Slovenska.

Nasazení obrněnců u československých jednotek je ale staršího data. Jedni z prvních Čechů, kteří využívali obrněná auta, byli ruští legionáři. „V květnu 1918 naši zajali na nádraží v Penze obrněný vlak, jehož součástí byl broněvik Austin, a pojmenovali ho Juráš,“ říká Špitálský a dodává: „Na Rusi tedy vznikaly první zkušenosti s obrněnými auty, prvorepubliková armáda se ale držela především francouzského vzoru a ten i později přejala do svých bojových řádů.“ Ani replika Austinu Juráš tedy na Lichkově nebude chybět a členové Československé obce legionářské předvedou taktiku a výcvik dobrovolníků, kteří bojovali na Transsibiřské magistrále.

Poslední tematický okruh je věnován budování armády ve 20. letech. „Zde byl patrný především velký nedostatek techniky, celá naše armáda měla k dispozici jen rotu francouzských tanků Renault FT a tak byla nucena značně improvizovat,“ vysvětluje Špitálský a dodává: „Pěchota tak cvičila součinnost s tanky pomocí dřevěných maket. Z dnešního pohledu to vypadá komicky, ale těžké začátky vedly k tomu, že ve 30. letech bylo Československo opravdovou tankovou velmocí, s mnohými exportními úspěchy.“ Během celého dne se tak budou opakovaně střídat dynamické ukázky jednotlivých období výcviku československých tankistů. Mimo to bude po celou dobu v prostorách muzea zřízen dobový tábor s řadou nevšedních atrakcí. Připravena je například dobová střelnice pro výcvik protiletadlové střelby, kde si každý návštěvník bude moci vyzkoušet airsoftovou verzi lehkého kulometu vz. 26 při střelbě na nízkoletící cíle.

br. Miloš Borovička

 

2016-08-20 - Tankaři v Lichkově