V Rovensku pod Troskami si připomněli padlé parašutisty

14. 1. 2016

Již tradičně se druhý víkend v lednu uskutečnila v Rovensku pod Troskami pieta za padlé parašutisty ze skupiny Antimony, nadporučíka Františka Závorku, svobodníka Lubomíra Jasínka a četaře Stanislava Srazila.

Skupina Antimony seskočila na území Protektorátu Čechy a Morava 24. října 1942 a jejím úkolem bylo obnovení spojení mezi domácím odbojem a exilovou vládou v Londýně. Skupina však byla odhalena ve svém úkrytu v Rovensku pod Troskami a pod hrozbou vyhlazení obce se 15. ledna 1943 nadporučík Závorka se svobodníkem Jasínkem vzdali. Předtím si však vzali kapsle s jedem a do rukou gestapa již padli mrtví. O den později byl zatčen i četař Srazil, jehož život skončil v roce 1944 na terezínském popravišti.

Statečnost parašutistů i jejich pomocníků si do Rovenska pod Troskami přišlo v sobotu 9. ledna připomenout několik desítek lidí. Čestnou stráž v historických uniformách již tradičně zajistil KVH Rota Nazdar. „Jsem ráda, že jsou ještě takoví lidé jako ti ze skupiny Rota Nazdar a jiných, kteří tyhle věci pořád živí, pořád je mají v patrnosti,“ prohlásila starostka Rovenska pod Troskami paní Jiřina Bláhová v rozhovoru pro Českou televizi, která z piety natočila krátkou reportáž do celostátního zpravodajství. První pietní akt se konal před místní radnicí, kde je umístěna pamětní deska. Zde krátce promluvila paní starostka Bláhová, poté člen Roty Nazdar Tomáš Michálek, který přítomným připomenul osud skupiny Antimony. Po položení květin a minutě ticha se všichni přesunuli do kilometr vzdálené plovárny, kde se v domku plavčíka Emila Lukeše parašutisté ukrývali, aby i u zdejší pamětní desky položili květiny a uctili tak památku výsadkářů a statečných odbojářů.

text a foto ses. Marcela Volfová