Vlastním pořádkem – legionáři vybojují v Bezdružicích železniční magistrálu

13. 7. 2016

Československá obec legionářská pořádá v sobotu 23. července rekonstrukci událostí roku 1918, kdy se českoslovenští legionáři zmocnili důležitých uzlů Transsibiřské magistrály, aby si vybojovali návrat do vlasti. Do akce s názvem „Vlastním pořádkem“ se zapojí replika Legiovlaku s parní lokomotivou.

Boje na Transsibiřské magistrále jsou slavnou, leč opomíjenou součástí dějin československého odboje během první světové války. Zatímco Rusko padlé na kolena uzavřelo s Německem a Rakousko-Uherskem separátní mír, Čechoslováci se ocitli uprostřed revolučního chaosu a sami si nemohli být jisti vlastním životem. Plánem bylo přesunout je přes Vladivostok na bojiště ve Francii, aby mohli zasáhnout proti nenáviděnému Německu. Přesun ale nebyl jednoduchý, naše legionáře blokovaly transporty bývalých zajatců i materiálu, které směřovaly do Německa. Bolševici všemožně házeli našim vojákům klacky pod nohy, snažili se je odzbrojit, a tak legionáři vzali věci do vlastních rukou a průjezd magistrálou si vymohli silou. Dodnes je obsazení řady železničních uzlů považováno za husarský kousek a koordinace, iniciativa a bojová morálka československých legionářů důkazem jejich velké bojové síly. Odhaduje se, že naši legionáři svým vystoupením a blokací návratu německých a rakouských vojáků na západní frontu, zkrátili první světovou válku o několik měsíců.

Právě do období, kdy se legionáři rozhodli Sibiří projet „vlastním pořádkem“, je zasazena bojová ukázka událostí na magistrále, která proběhne v sobotu 23. července na nádraží v Bezdružicích a přilehlé trati.

Nejdříve předvedeme ve dvou hraných scénách odzbrojování našich legionářů bolševiky. Ty proběhnou v 10:30 hod. a 12:30 hod. Hlavní ukázka s bojovým zapojením improvizovaného obrněného vlaku proběhne v 14:00 hod.,“ říká br. Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100, a dodává: „Po celý den je připravený bohatý doprovodný program zahrnující prohlídky Legiovlaku, ukázka replik historických letounů S.E.5 a Sopwith 1½ Strutter na nedalekém letišti, prohlídky železničního muzea, výstava o legiích v Domě U Haranta či živá hudba.“ Do bohatého programu se zapojí řada klubů vojenské historie s ukázkami dobových táborů, uniforem a vybavení.

Centrem dění bude právě Legiovlak. Návštěvníci tak budou mít možnost vidět jeho činnost v reálné situaci. Vlak bude rozdělen na týlovou a bojovou část. Zatímco v týlové části bude probíhat každodenní rutinní život vojáků, bojová část předvede tolik oceňované schopnosti československých legionářů improvizovat, vymýšlet neotřelá řešení a hlavně poradit si v každé situaci i s minimem prostředků. „Málokdo si dnes uvědomuje, že legionáři a jejich boj na magistrále byli silnými argumenty v rukou československých diplomatů při jednáních o hranicích naší země. Ukázkou jim vzdáváme hold a splácíme obrovský dluh, který vůči našim bratrům z minulosti máme,“ dodává br. Charfreitag.

Legiovlak zůstane v Bezdružicích do neděle 24. července, celý srpen si ho pak budou moci zájemci prohlédnout v Praze, kde bude přistaven v bývalém depu Masarykova nádraží. 

br. Miloš Borovička


VP mapka

Klikněte na mapku a zjistěte, jak se dostanete na akci a co kde najdete.


Bezdružice A4 TISK final