Výročí uznání československé armády v Darney

22. 8. 2016

V rámci české oficiální delegace odletěli v sobotu 25. června 2016 do francouzského Darney zástupci ČsOL pod vedením místopředsedy Obce legionářské br. Tichomíra Mirkoviče společně s dalším válečným veteránem a členem Předsednictva RV ČsOL br. Josefem Švarcem.

Na konci června tak byl již tradičně připomenut novodobý Den ozbrojených sil České republiky, odkazující se na 30. červen 1918, kdy bylo přísahou československých jednotek u francouzského Darney stvrzeno oficiální uznání československé armády Francouzskou republikou. Jednalo se tak o jeden z nejzásadnějších milníků na cestě k mezinárodnímu uznání samostatného státu Čechů a Slováků na konci první světové války.

Letošní vzpomínkový akt u památníku na místě přísahy se odehrál zcela netradičně za silné průtrže mračen. Déšť provázel událost až do jejího konce. Památku československých legionářů uctila delegace Ministerstva obrany pod vedením náměstkyně pro řízení sekce právní Alena Netolická, za přítomnosti zástupce velvyslankyně ČR ve Francii Daniela Volfa, přidělence obrany ČR ve Francii brig. gen. Jaroslava Malého, ředitele Agentury vojenského zdravotnictví AČR brig. gen. Zoltána Bubeníka a zástupce ředitele Odboru pro válečné veterány MO Milana Bachana. Za francouzskou stranu byl přítomen starosta městečka Darney Yves Desvernes a také prefekt oblasti Vosges Jean-Pierre Cazanave-Lacrouts.

Vzhledem k nepřízni počasí proslovili řečníci své projevy až na recepci v Darney, která byla letos v režii slovenského zastoupení ve Francii za přítomnosti velvyslance SR ve Francii J. E. Marka Eštoka. Následné neformální setkání se jako vždy neslo v přátelském duchu a městečko Darney opět prokázalo, jak si cení faktu, že je napořád spojeno s tak významnou událostí v moderních dějinách Čechů a Slováků.

 

 text br. Jiří Filip

foto ses. Jana Přibylová