XIII. setkání bývalých vojenských pozorovatelů OSN/OBSE

24. 10. 2016

Již potřinácté připravil výbor Jednoty ČsOL Středočeský kraj ve spolupráci s Krajskou organizací Sdružení válečných veteránů ČR společenský večer, na kterém se sešli bývalí vojenští pozorovatelé a jejich přátelé. Akce se uskutečnila 21. října 2016 v prostorách bývalého Školicího a vzdělávacího střediska MO ČR v Komorním Hrádku.

V tomto krásném zámku se v letech 1991–2003 konaly kurzy pro příslušníky AČR před jejich vysláním do pozorovatelských misí. Absolventi kurzů, které byly prováděny podle standardů OSN, byli posléze vysíláni dle požadavků OSN či OBSE do míst válečných konfliktů prakticky po celém světě.

Ceníme si, že se setkání účastnil i předseda ČsOL plk. v z. MUDr. Pavel Budinský, Ph.D., který předal některým z účastníků „Pamětní medaili“ pro pozorovatele, kteří se na misích v zahraničních operacích podíleli.

Téměř šest desítek spokojených přátel mělo možnost si prohlédnout restaurované historické interiéry zámku. O dobrou náladu se postarala hudba, ve které se sešli kamarádi – absolventi kurzů, a kterou vedl jeden z bývalých pozorovatelů pplk. v z. Vlastimil Jánský.

Děkujeme tímto Ministerstvu obrany ČR, že nám umožnilo využít nám známé a blízké prostory zámku k povedené akci.

Věříme, že se sejdeme i příští rok a přiblížíme se k magickému XV. setkání.

pplk. v z. Ing. Miroslav Marek

předseda Jednoty ČsOL Středočeský kraj