Zemřel válečný veterán bratr Bedřich Opočenský

1. 11. 2016

Jeden den po státním svátku zemřel v sobotu 29. října 2016 ve věku 92 let válečný veterán, příslušník 1. čs. samostatné tankové brigády v SSSR a člen litoměřické jednoty Československé obce legionářské br. Bedřich Opočenský.

Bratr Opočenský se narodil 24. května 1924 v obci Český Boratín na Volyni (na území dnešní Ukrajiny). Vytoužené studium lycea ve Lvově ukončila druhá světová válka. Nacistickým okupantům klad odpor nejprve v řadách volyňské odbojové organizace Blaník, od března 1944 se pak dobrovolně přihlásil do československého zahraničního vojska na území Sovětského svazu.

Stal se tankistou 1. tankového praporu 1. československé samostatné tankové brigády v SSSR, které velel štábní kapitán Vladimír Janko. Nejprve svůj tank T-34 řídil, později mu i velel. Jako velitel tanku se zúčastnil Karpatsko-dukelské operace, Jaselské operace i Ostravské operace. Během bojů o Ostravu se se svým tankem podílel na zajištění důležitého mostu přes Ostravici (dnešní Most Miloše Sýkory), při kterém kryl i ústup posádky zasaženého tanku č. 051, který po mostě přejížděl jako první. 

Do osvobozené Prahy se dostal k večeru 9. května 1945, ale místo oslav konce války ho zde čekala dopravní nehoda, při které utrpel otřes mozku. V československé armádě sloužil ještě do dubna 1946, kdy odešel do civilu v hodnosti podporučíka. Následně pracoval ve vlastní zámečnické dílně v Sedlci u Litoměřic, ovšem jen do doby, než mu byla dílna znárodněna a on začal pracovat v tamním JZD. Jeho posledním zaměstnáním byla práce dílenského mistra v texltilním podniku. 

Za své působění během druhé světové války byl několikrát oceněn. Je držitelem dvou Československých válečných křížů 1939, Československé vojenské pamětní medaile se štítkem SSSR, sovětské Medaile Za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce 1941-1945, sovětské Medaile Za osvobození Prahy a Kříže obrany státu MO ČR. Byl také čestným občanem města Ostravy. Zemřel v hodnosti plukovníka v. v. K letošnímu Dni válečných veteránů bude, bohužel již in memoriam, jmenován do hodnosti brigádního generála v. v. Čest jeho památce!

Poslední rozloučení s br. Opočenským proběhne v pátek 4. listopadu v 11 hodin v kostele Českobratrské církve evangelické v Chotiněvsi. 

 

2015-04-29 Bedrich Opocensky 2  OPOČENSKÝ Bedřich

 

Opočenský parte