5. ročník legionářské konference

8. 12. 2017

Ve dnech 1. a 2. prosince se uskutečnila v pořadí již 5. mezinárodní konference ČsOL, letos pod heslem „Zborov, náš vzor!“. První konferenční den, který se uskutečnil v pátek v prezidentském salonku Národního památníku na Vítkově, byl věnován vojenským dějinám první světové války, zvláště pak boji čs. dobrovolců. 

V úvodních dvou blocích prezentovali výsledky svého bádání hosté ze zahraničí z Ruska (pan Alexandrov dorazil až z Vladivostoku!) a Italie, na závěr byla představena kniha „Špion běločechů v Rusku“. Po společné prohlídce památníku následovaly další příspěvky, věnované bitvě u Zborova a jejímu významu, ale i osudům jejich přímých účastníků. Páteční oficiální program ukončil křest publikace „Papíroví hrdinové.cz“ a následovalo společenské setkání.

V neděli ráno vyrazili účastníci konference do Pardubic, kde si dopoledne prohlédli objekt Zámečku a u nedalekého popraviště uctili památku obětí. Průvodcem jim byl na těchto místech br. František Bobek. Následoval přesun do sálu pardubického pivovaru, kde pokračoval program dalšími příspěvky historiků a badatelů. Zvolená témata byla věnována druhé světové válce – parašutistům, odboji domácímu, ale rovněž internačním táborům. Díky podpoře Ministerstva obrany ČR tak mohl být připraven velmi zajímavý program, při němž se účastníci konference obohatili o celou řadu zajímavých informací. 

text: br. Jiří Filip

foto: br. Jiří Filip, br. Jan Juřena, Karel Štusák