72. výročí osvobození Československa a města Bruntálu

12. 5. 2017

V předvečer 72. výročí ukončení 2. světové války, osvobození Československa a města Bruntálu se v pátek 5. května 2017 uskutečnilo pietní shromáždění na starém městském hřbitově na pohřebišti vojáků Rudé armády.

Zúčastnili se ho představitelé města, zástupci mnohých spolků a občanská veřejnost, mezi nimi osm členů naší jednoty i s válečným veteránem br. Petrem Beckem. Na úvod zazněly hymny České republiky, Slovenské republiky a Ruské federace. S hlavním projevem vystoupil starosta města a člen naší jednoty br. Petr Rys.

Po ukončení projevu probíhalo za hudby Svaté války kladení věnců a kytic k hlavnímu památníku rudoarmějců. Za naši jednotu položil kytici předseda br. Antonín Zgažar a všichni přítomní členové vzdali hold osvoboditelům z Května 1945.

Bruntál byl osvobozen od nacistické okupace 7. května 1945 postupujícími jednotkami 304. střelecké divize 106. střeleckého sboru a 167. divize 104. střeleckého sboru 60. armády 4. ukrajinského frontu. Ostatky všech vojáků Rudé armády, kteří zahynuli při bojích na Bruntálsku, byly po válce přeneseny z jednotlivých míst do společného hrobu na městském hřbitově v Bruntále. Na zadní straně pomníku se můžeme dočíst i tuto informaci: „ПОГРЕВЛЕНО 781 ЧЕЛОВЕК“.

text a foto: br. Antonín Zgažar