ANTHROPOID připomeneme výstavou na Klárově a ukázkami v Lešanech

24. 5. 2017

Československá obec legionářská spolu s kluby vojenské historie připomene 75. výročí provedení útoku na Reinharda Heydricha. V předvečer atentátu 26. května v Praze v parku Klárov představí panelovou výstavu. V sobotu se ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech představí výcvik a vojenský tábor Čechoslováků za 2. světové války. 

Letos si připomínáme 75. výročí působení první vlny československých parašutistů v protektorátu a provedení úspěšného atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Československá obec legionářská se spolupracujícími subjekty po celý rok připravuje řadu vzpomínkových i edukačních akcí. Tou nejbližší je představení výstavy ANTHROPOID – 75 let, které proběhne v pátek 26. května v 13:00 v parku Klárov na Praze 1 hned u památníku 2. odboje. Místo jsme si nevybrali náhodou, přes ulici se nachází dům, kde měly byt Marie Kovárníková se svou sestrou.  Ty zde přebíraly zprávy o Heydrichově denním programu, které předávaly parašutistům. Výstavou chceme připomenout nejen hrdinství vojáků, ale především nezištnou pomoc řady domácích spolupracovníků, kteří za to často zaplatili mučením a životy celých rodin. Výstavu připravil kolektiv autorů spolu s předními odborníky na atentát a heydrichiádu Jaroslavem Čvančarou a Vlastislavem Janíkem. Výstava je dvojjazyčná v českém a v anglickém jazyce. Chceme oslovit také zahraniční turisty, které téma atentátu zajímá i díky nejnovějším filmům. Uvádíme tak některé věci na pravou míru a zároveň je chceme navést na další místa v Praze a okolí, která jsou spojené s parašutisty a jejich pomocníky. Výstava bude na Klárově do 15. června, pak se přesune na Karlovo náměstí.

pozvnka 26 kvten 2017

V den 75. výročí provedení atentátu, tedy v sobotu 27. května, se připomínka atentátu přenese kousek za Prahu. V rámci zahájení sezony ve Vojenském technickém muzeu jsme se rozhodli návštěvníkům připomenout i události kolem působení parašutistů v protektorátu. V Lešanech tak vyroste dobový tábor československých vojáků v Anglii, kde budou probíhat komentované ukázky výcviku i nasazení parašutistů. Program věnovaný parašutistům zajišťuje Rota Nazdar, která má v tomto ohledu obrovské zkušenosti a spoustu unikátní výzbroje a výstroje, kterou naši vojáci používali. Dlouhodobě se našim výsadkům věnují především po technické stránce a často svými zkušenostmi pomáhají filmařům a dokumentaristům. Návštěvníci se tak mohou těšit nejen na výzbroj a vybavení používané k provedení atentátu, ale také na funkční repliku radiostanice Libuše, pomocí které parašutisté udržovali spojení s Londýnem. 

banner fb leany anthropoid

Tradiční vzpomínkové akce vyvrcholí o víkendu 17. a 18. června, kdy na Karlově náměstí vyroste rozsáhlé vojenské ležení představující výcvikový tábor československých parašutistů v Anglii. Spolu s Městkou částí Praha 2 a Rotou Nazdar jsme se domluvili, že připravíme rozsáhlý program, který doplní tradiční pietní akt, který každoročně probíhá u kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Návštěvníci tak mohou vzdát hold našim hrdinům a jejich boji proti přesile a zároveň si prohlédnout, jak probíhal výcvik i běžný život vojáka v Anglii. V plánu je i ukázka výcviku na osobní automobil, na které lze vysvětlit, jak byl atentát na Heydricha připravován a jak nakonec zřejmě podle nejnovějších poznatků proběhl.

banner fb