BAHNA 2017

30. 6. 2017

V sobotu 10. 6. 2017 se v prostoru bývalé tankové střelnice Zadní Bahna u Strašic uskutečnila tradiční přehlídka historické i současné vojenské techniky – Den pozemního vojska BAHNA 2017. Akci letos poprvé armáda nepojala jako pouhou ukázku, nýbrž jako vojenské cvičení, do kterého se zapojilo na 1 400 profesionálních vojáků a 500 vozidel ze všech útvarů Pozemních sil AČR. 

26. ročník BAHEN byl zahájen minutou ticha za oběti z Lidic, po níž následovaly zdravice ministra obrany Martina Stropnického, náčelníka generálního štábu Armády České republiky armádního generála Josefa Bečváře a předsedy ČsOL br. Pavla Budinského.

Hlavním lákadlem letošních BAHEN byla bezesporu dynamická ukázka AČR, při které vojáci demonstrovali svou připravenost k obraně státního území před útokem protivníka. Po drtivém nástupu nepřítele, kterému se podařilo přemoci nedobudovaná obranná postavení našich sil, se jednotky 7. mechanizované brigády přeskupily a koordinovaným útokem tanků a bojových vozidel pěchoty za podpory dělostřelectva a letectva zničily soustředěné síly protivníka a obnovily pozice na státní hranici.

Vedle prezentace techniky a výzbroje AČR diváci, kterých se opět dostavilo téměř 50 tisíc, obdivovali i techniku ozbrojených sil Rakouska, Slovenska, Polska a USA, které se prezentovaly bojovým vozidlem Stryker.

Na své si přišli i milovníci vojenské historie: organizátoři z Nadace pozemního vojska AČR připravili celkem tři historické ukázky, z nichž hned ta první připomínala sté výročí bitvy u Zborova. Členové ČsOL se při její přípravě inspirovali zborovskými oslavami z 20. let 20. století a vypravili alegorický vůz, který zobrazoval inscenovaný výjev ze zborovské bitvy. Na korbě nákladního vozu značky Praga, pomalovaného vlasteneckými hesly, stála v útočící póze dvojice legionářů, které u nohou ležel raněný rakouský voják. Tuto trojici doplňovala další v uniformách všech tří legií spolu s praporem České družiny. Diváci BAHEN tuto malou, leč důstojnou připomínku Zborova ocenili potleskem.

Další historická ukázka připomínala boje v tzv. Falaiské kapse, kdy se západním spojencům podařilo v srpnu 1944 obklíčit a zničit jednotky Wehrmachtu (v Normandii), které předtím po dva měsíce bránily Spojencům v postupu z Normandie do francouzského vnitrozemí. Poslední historická rekonstrukce připomněla 70. výročí operace československých ozbrojených sil proti banderovským bandám. 

text: br. Michal Mojžíš

foto: br. Miroslav Kaufner