Bratislava posledním zastavením na Slovensku

13. 12. 2017

Bratislava nebyla pro Legiovlak neznámá. Poprvé sem zavítal na konci roku 2015 a již tehdy ležel na stole záměr projet Slovenskou republiku. To se letos povedlo a na hlavní město Slovenska připadl čestný úkol se s Legiovlakem na jeho dvouměsíční pouti rozloučit. 

Slavnostní zahájení poslední slovenské zastávky proběhlo ve velkém stylu, jakému jsme byli svědky na všech zastaveních již od Žiliny. Tomu odpovídala i účast významných hostů včele s náčelníkem Generálního štábu Ozbrojených sil SR generálem Milanem Maximem. Spolu s ním přestřižením pásky obyvatelům Bratislavy symbolicky zpřístupnili Legiovlak státní tajemník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák, zástupkyně primátora Bratislava Iveta Plšeková, francouzský velvyslanec J. E. Christophe Léonzi, ale také zástupci českého, italského a ruského velvyslanectví.

Vzácní hosté si po oficiálním programu se zájmem prošli celou expozici, stejně jako tisíce dalších zájemců, kteří na Legiovlak v Bratislavě dorazili v následujících dnech. V den českého státního svátku, 28. září, se uzavřela spanilá jízda Slovenskem a Legiovlak vyrazil zpět do České republiky, aby se jeho první českou podzimní zastávkou stalo Znojmo.

text: br. Jiří Filip

foto: ses. Marcela Volfová