Čestné občanství bratru Petru Beckovi

20. 6. 2017

V sobotu 17. června 2017 se ve Společenském domě v Bruntále konalo mimořádné zasedání bruntálského zastupitelstva. Členu naší jednoty br. Petru Beckovi bylo při této příležitosti uděleno za jeho celoživotní přínos Bruntálu nejvyšší městské ocenění – čestné občanství města Bruntálu. Je prvním občanem po roce 1989, kterému bylo toto ocenění uděleno. 

Válečný veterán Petr Beck, který v červenci oslaví devadesáté narozeniny, je jediným žijícím občanem našeho města, který žil v Bruntále před druhou světovou válkou, než ho němečtí nacisté s celou jeho rodinu z města vyhnali. Nakonec celá rodina skončila v Terezíně, odkud byla odvezena do  Osvětimi. Zde Petr Beck přišel o maminku, bratra a většinu příbuzných. On sám se zachránil, když se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti a v březnu 1945 se přidal k Rudé armádě.

Pamětní list a skleněnou plaketu předal br. Petru Beckovi starosta města br. Petr Rys. Poté náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje udělil bratru Petrovi Zlatý odznak Moravskoslezského kraje.

Slavnostního zasedání se zúčastnili i poslanec parlamentu, senátor, zástupci Moravskoslezského kraje, členové řady bruntálských organizací a spolků a občané města.

Mezi gratulanty nechyběli ani členové naší jednoty.

text: br. Antonín Zgažar

foto: archiv bruntálské jednoty ČsOL