Den válečných veteránů v Bruntále 2017

16. 11. 2017

V pátek 10. listopadu 2017, v předvečer Dne válečných veteránů, se členové bruntálské jednoty ČsOL sešli na starém bruntálském hřbitově u kaple sv. Michaela.  V 17 hodin položili kytici k pomníku zde pohřbených vojáků z první světové války a zapálili svíčky. Předseda jednoty br. A. Zgažar ve svém projevu připomněl, proč slavíme Den válečných veteránů a seznámil přítomné s pohřebišti a památníky vojáků z různých válek na území našeho města. Poté se členové jednoty přesunuli k pohřebišti vojáků Rudé armády, kteří zahynuli při osvobozování Bruntálska, a také tady zapálili svíčky a vzdali úctu vojákům zemřelým ve všech válkách. 

Ve středu 15. listopadu 2017 se na Městském úřadu v Bruntále uskutečnilo setkání starosty města bratra Petra Rysa se členy naší jednoty a také se zástupci ČSBS.

Přítomni byli i dva váleční veteráni z druhé světové války – br. Pavel Bednár a ses. Jarmila Pösslová. Poslední válečný veterán z řad bruntálské jednoty br. Petr Beck se ze zdravotních důvodů omluvil.

Na začátku setkání všichni účastníci připili na počest Petra Becka, kterému letos v den státního svátku 28. října propůjčil prezident republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

Po starostovi se ujal slova předseda jednoty ČsOL Bruntál br. A. Zgažar – předal kytičky válečným veteránům a vzpomenul, jak se Den válečných veteránů (ne)slavil v historii. Poté promítl prezentaci fotografií z činnosti legionářů za uplynulý rok. Starosta města seznámil přítomné s přípravami na vybudování pietního místa v Polní ulici, kde stával vojenský hřbitov. Slavnostní otevření by se mělo uskutečnit příští rok, kdy si budeme připomínat 100 let od ukončení první světové války.

br. Antonín Zgažar