Frýdek-Místek byl osvobozen 4. května 1945

19. 5. 2017

Ve čtvrtek 4. května v 16 hodin se na městském hřbitově ve Frýdku uskutečnil pietní akt k 72. výročí osvobození města Frýdku-Místku. 

Zástupci města za účasti členů Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, tajemníka Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Sergeje Mitjaeva a veřejnosti položili kytice a věnce k památníku padlým příslušníkům Rudé armády a také k čestným hrobům občanů, kteří položili své životy při osvobození města. Pod památníkem jsou ostatky 966 vojínů a 77 důstojníků Rudé armády padlých při květnových bojích v prostoru Českého Těšína, Fryštátu, Frýdku-Místku a Nového Jičína. Naproti památníku jsou čestné hroby 50 místních občanů, kteří se stali oběťmi květnových bojů o naše město.

Náměstek primátora města Frýdek- Místek Pavel Machala ve svém projevu připomněl, že: „Od května 1945 nás dělí 72 let, doba jednoho lidského života. Ubývá válečných veteránů i pamětníků, kterých se válka dotkla často jako dětí. Ti všichni by ji rádi nepoznali. My mladší bychom si měli vážit skutečnosti, že válečné události známe jen z vyprávění, z filmů, z literatury či dějepisu.“

Tajemník Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Sergej Mitjajev poděkoval všem, kteří toto pietní místo na frýdeckém hřbitově s mohylou padlým rudoarmějcům, která byla odhalena 17. března 1946, udržují. Důstojným protějškem památníku s pohřebištěm sovětských vojáků a velitelů je skupina čestných hrobů našich občanů, kteří také přišli o život na prahu svobody v pohnutých květnových dnech.

text a foto: br. Teodor Hybler