Legiovlak přijede na Aviatickou pouť

29. 5. 2017

Legiovlak se v Pardubicích zastaví o víkendu 3. – 4. června. Na pardubickém letišti se stane největším exponátem na Aviatické pouti. Legionáři pro návštěvníky nechystají jen interaktivní expozici o první světové válce a vzniku republiky, ale také soutěž Nebeští jezdci, která dětem a mládeži přibližuje osudy našich letců za 2. světové války.

Legiovlak – souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, připomíná boje československých legií za samostatnost našeho státu. Na Aviatickou pouť přijede 10 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920.

A co na co se mohou návštěvníci těšit? Každý může na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka ve vagonu, který je označený jako Plukovní prodejna, dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. „Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na 2 000 karet legionářů,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100.

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. Běžný příbytek vojáků představuje tzv. těpluška až pro 16 mužů, oproti tomu důstojníci měli k dispozici luxusní salonní vozy. Dále si návštěvníci mohou prohlédnout další vagony ze života legionářů například zdravotní vůz či shlédnout dobové filmy v kině. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin.

Členové ČsOL i letos připravují soutěž pro děti s názvem Nebeští jezdci, která je letos věnována nejúspěšnějšímu československému stíhači bitvy a Británii Josefu Františkovi. „Připravili jsme na každý den jeden branný závod. Zapojit se mohou všechny příchozí děti a soutěžit o broušený pohár,“ říká František Bobek. Ve spolupráci s Armádou České republiky a spolky 276th Sqdn. (reenacted) RAF a Četnická pátrací stanice Pardubice vznikne celý polygon s jednotlivými soutěžními zastávkami. Připraveno bude mobilní lanové centrum, simulace reálného boje pomocí laserové technologie Battlefield life, ale i vědomostní disciplíny, výstava ručních zbraní nebo průzkumný Land Rover Kajman 43. výsadkového praporu z Chrudimi. „Naše branné soutěže jsou velmi populární. Spojují fyzickou zdatnost, důvtip a vědomosti. Vloni se v rámci Aviatické poutě do soutěžního klání zapojilo na 900 dětí a věříme, že letos to bude podobné,“ uzavírá Bobek.

 

Kontakt pro média:

Miloš Borovička, tiskový mluvčí, borovicka@csol.cz, 602 519 828

František Bobek, člen předsednictva ČsOL, bobekfr@seznam.cz, 734 315 626