Legiovlak připomene boj za samostatný stát na Slovensku

27. 7. 2017

Letošní srpen a září projede Slovenskem legionářské muzeum na kolejích – Legiovlak. Jeho třináct vagonů připomene boj Čechů a Slováků za vytvoření společného státu na devíti zastávkách. Vstupné bude všude zdarma. 

Legiovlak – pojízdné muzeum Československé obce legionářské – připomíná 100. výročí boje legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů navštíví Slovensko díky spolupráci s Ministerstvem obrany Slovenské republiky, Železniční společností Slovensko, Nadací Milana Rastislava Štefánika, KHT Zvolen a dalších partnerů. Celá souprava jezdí od roku 2015, kdy se také na krátký čas zastavila v Bratislavě. Při letošním dvouměsíčním putováním Slovenskem postupně navštíví zastávky:

  • Žilina 1. – 6. 8. 2017
  • Dolný Kubín 7. – 9. 8. 2017
  • Poprad 11. -13. 8. 2017
  • Medzilaborce 15. – 16. 8. 2017
  • Humenné 18. – 20. 8. 2017
  • Košice 22. 8. – 3. 9. 2017
  • Zvolen 5. – 10. 9. 2017
  • Nitra 12. -17. 9. 2017
  • Bratislava 19. – 28. 9. 2017

Legiovlak se skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví. Historické vagony jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejvíce přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. „Běžný příbytek vojáků představovala tzv. těpluška pro 16 mužů, oproti tomu vysocí důstojníci měli k dispozici luxusní osobní vozy. Obě varianty si u nás návštěvníci mohou zdarma prohlédnout,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100 a dodává: „Um a důvtip legionářů zase dokládají pojízdné dílny, máme zde krejčovskou a kovářskou, kterou na náklady Nadace Milana Rastislava Štefánika zrekonstruovali ve Zvoleně a jezdí s námi od roku 2015.“ Dále si návštěvníci mohou prohlédnout například vůz polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, či zdravotní vůz s jednoduchými chirurgickým sálem. Způsob boje legionářů pak přibližuje improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy pro přesun materiálu.

V České republice jsou prohlídky Legiovlaku velice oblíbené a ročně přiláká na 100.000 návštěvníků. „Pevně doufáme, že podobný zájem vzbudíme i na Slovensku. První světová válka je sice 100 let vzdálená, ale na 5.000 Slováků, kteří sloužili v ruských legiích a dvě tisícovky ve Francii a Itálii, se nesmí zapomínat. Jejich podíl na vybudování společného státu je nesmazatelný,“ říká Charfreitag a dodává: „Slováci měli vstup do legií obtížnější než Češi, ale společným bojem a zejména v osobě Milana Rastislava Štefánika prokázali, že jsou moderním národem, toužícím po nezávislosti a vlastním státě. Bratrství vzniklé ve společném boji bylo velmi pevné.“ Neméně důležitý byl vliv slovenských krajanů ve Spojených státech amerických, řada emigrantů odboj podporovala finančně.

Legiovlak představuje společnou vojenskou historii Slováků a Čechů nejen široké veřejnosti, ale zaměřuje se především na mládež, které je sto let stará historie poněkud vzdálená. Proto jsou během školního roku připraveny skupinové prohlídky, na které se lze dopředu objednat prostřednictvím formuláře na webu http://legie100.com/legiovlak  a domluvit si přesný čas. „Letos tomu bylo přesně 100 let, kdy se naši legionáři vyznamenali v bitvě u Zborova. Návštěva Legiovlaku je tak skvělou příležitostí, jak si událost připomenout a dozvědět se více, jaké odhodlání a utrpení předcházelo vzniku Československa.“ říká Jiří Charfreitag.

 

LEGIOVLAK všeobecný SK