MISE 2017

28. 11. 2017

Ve dnech 3.–4. října proběhl druhý ročník celostátního dvoudenního branného závodu pro základní a střední školy MISE, který pořádá ČsOL společně se 43. výsadkovým praporem Chrudim a LC Proud, ve spolupráci s Vojenskou střední školou a Vyšší odbornou školou MO Moravská Třebová. Záštitu nad soutěží převzal velitel 43. výsadkového praporu Chrudim pplk. Ing. Jiří Adamec.  

Tento projekt je organizován na počest novodobých válečných veteránů – vojáků Armády České republiky, a věnován zejména vzpomínce na ty z nich, kteří položili své životy při plnění úkolu v roce 2014. V letošním roce se zúčastnilo celkově 21 šestičlenných smíšených týmů.

V průběhu prvního dne proběhl náročný výcvik soutěžících pod dohledem vojenských profesionálů na vojenské základně výsadkového praporu. Deštivou noc strávili všichni ve vojenských stanech. Druhý den ráno byl ve 4.30 hod. vyhlášen bojový poplach. Po vydání bojových dávek potravin se na vojenských Tatrách družstva přemístila do neznámého prostoru plnění úkolu o rozloze přibližně 30 km². Vlastní MISE byla pod vedením vojenských profesionálů zaměřena zejména na prověření schopnosti jednotlivých týmů řešit společné úkoly, orientovat se v terénu podle mapy, určit správnou strategii a taktiku, prověřit odvahu, fyzickou zdatnost, vytrvalost, týmové překonávání překážek a řešení logických úkolů. Soutěžící měli možnost získat body na celkem 45 bodovaných stanovištích, z nichž nejobtížnější byla tradičně „Cesta z pekla“.

I v tomto roce se do závodu aktivně zapojilo družstvo učitelů a učitelek. Všichni účastníci závodu prokázali velmi dobrou připravenost a fyzickou zdatnost. Za to zaslouženě obdrželi Certifikát účastníka MISE 2017, vítězové jednotlivých kategorií pak poháry a medaile.

Pořadí v kategorii základních škol a ekvivalentu víceletých gymnázií:

1. ANONYMOUS………………………… 23.400 bodů (ZŠ Prosetín)

2. KŘENI………………………………… 22.100 bodů (ZŠ Křenovice)

3. KOSTÍCI……………………………… 18.700 bodů (ZŠ Pardubice, Štefánikova)

Pořadí v kategorii středních škol:

1. HVĚZDA ……………………………. 31.200 bodů (Gymnázium Pardubice, Dašická)

2. BEZPEČÁCI ………………………… 28.300 bodů (SLŠ a SOŠ Šluknov)

3. MOZARTOVY KOULE ……………… 23.900 bodů (Gymnázium Pardubice, Mozartova)

Absolutním vítězem se stalo družstvo HVĚZDA z Gymnázia Pardubice se ziskem 31.200 bodů, velmi dobře si mimo soutěž vedlo také družstvo učitelů SBOROVNA se ziskem 29.500 bodů. Poháry vítězům předal velitel 43. výsadkového praporu Chrudim.

text a foto: br. František Bobek