Na severu Čech byly odhaleny dva obnovené pomníky TGM

1. 11. 2017

Letos, 99 let po vyhlášení samostatného Československa byly znovuobnoveny dva pomníky T. G. Masaryka. Obě busty prezidenta – osvoboditele, jak byly nazývány v době svého vzniku, byly odhaleny v roce 1948 jako jedny z posledních, ne-li úplně poslední v Čechách. O letošní obnovení se zasloužili za velké podpory obou obcí a jejich starostů i mnohých dalších Josef Doškář a Jednota ČsOL v Novém Boru. 

V sobotu 28. října se připomínal vznik Československa na mnoha místech České republiky. Na samotném severu Čech to bylo hned dvakrát. V 11 hodin byl slavnostně odhalen obnovený pomník TGM ve Sloupu v Čechách. A odpoledne v 16 hodin se konala podobná slavnost o 16 km dále, až u hranice s Německem v Krompachu.

Oba pomníky mají svůj příběh. Ještě před pár týdny to byla pouhá torza. Oba ve své době vznikly „na poslední chvíli“ a dlouho nevydržely. Ve Sloupu v Čechách to bylo 16. května 1948 v parčíku před kostelem. Místní pošta dokonce vydala speciální razítko. V Krompachu to bylo ještě o něco později, 28. října 1948. Netrvalo dlouho a oba pomníky zmizely. Na víc jak 65 let zůstaly na místech jen podstavce, busty se ztratily neznámo kam.

Původně pečlivě upravená místa – v Krompachu například obehnané dřevěným plůtkem v národních barvách a později už tajně opečovávané místním učitelem Oldřichem Pohlem, jedním z iniciátorů pomníku – chátrala a zarůstala. Až přišel rok 2016 a obnovy se ujal Josef Doškář a novoborská legionářská jednota. Obě obce obnovu zvažovaly a jeho pomoc velmi uvítaly. (kráceno)

text: ses. Milena Městecká

foto: ČsOL Nový Bor