Novojičínské setkání válečných veteránů

17. 11. 2017

Novojičínská jednota ČsOL uspořádala dne 8. listopadu 2017 setkání veteránů druhé světové války a účastníků odboje se členy jednoty a pozvanými hosty. 

Cílem akce bylo uskutečnit důstojnou vzpomínkovou akci ke Dni válečných veteránů, připomenout nesmírné obětí a hrůzy války a vzdát úctu padlým, zemřelým i žijícím účastníkům a hrdinům. Současně jsme chtěli uskutečnit setkaní našich členů s veterány druhé světové války a účastníky odboje s významnými hosty a novodobými veterány, účastníky zahraničních misí. Touto formou jim vyjádřit určité poděkování a současně prezentovat naše poslání a činnost. Jedním s cílů setkání bylo i důstojné předání udělených ocenění ČsOL a předání členských průkazu a odznaku novým členům.

Samotné setkání, kterému předcházely pietní akty, proběhlo v salonku Hotelu Praha v Novém Jičíně. Po zahájení a přivítání uctili přítomní minutou ticha památku zesnulých veteránů. Následovalo vystoupení tajemníka jednoty ke dni veteránů, ve kterém připomněl historické skutečnosti vzniku Dne válečných veteránů a aktuální odkaz pro současnost. Následně pak předseda jednoty slavnostně předal členské průkazy novým členům a dále ocenění ČsOL udělená k tomuto významnému dni. V diskuzi pak vystoupili zejména hosté se zdravicemi a také s oceněním spolupráce s naší jednotou. Po skončení oficiální části již probíhalo setkání v neformálním přátelském duchu.

Výbor jednoty děkuje Republikovému výboru ČsOL za podporu této akce a vzhledem ke kladnému ohlasu bude chtít v obdobné akci pokračovat i v dalších letech.

br. Rostislav Stehlík