Oheň(bez)naděje a cesta ležáckých dětí

22. 6. 2017

U příležitosti 75. výročí vypálení osady Ležáky a vyvraždění jejích obyvatel pořádá Československá obec legionářská pro žáky základních škol cestu po stopách ležáckých dětí a odboje na Pardubicku. 

Československá obec legionářská pořádá již 7. ročník akce Oheň(bez)naděje, v rámci které žáci ze základních škol ve Včelákově a Skutči, tedy ze škol, kam chodily děti z vypálené osady Ležáky, navštíví místa spojená s osudem dětí, které před 75 lety přišly o domov, rodiny, přátele a nakonec i o život.

V neděli 25. června zapálí místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská Oheň(bez)naděje, který předá žákům skutečské a včelákovské základní školy. Ti se s ním následně vydají na cestu až do polského Chelmna. Samotná pouť startuje v Ležácích v pondělí 26. června, děti se přepraví do Pardubic, kde na lodi Arnošt z Pardubic uctí památku 194 zavražděných vlastenců, které nacisté postříleli na Zámečku v Pardubičkách. „Za každou popravenou osobu vhodí děti do Labe bílou růži se jménem,“ říká František Bobek, člen předsednictva ČsOL a dodává: „Pak se přesuneme do lesoparku Jiřího Potůčka, kde uctíme památku tohoto odvážného mladého parašutisty. Děti se zde od vojáků 43. výsadkového praporu a našich členů dozví o historii i současnosti výsadkových operací.“ Pondělní program pak bude pokračovat pietním aktem na popravišti u Zámečku – Larischovy vily.

Úterní program pak bude probíhat mimo Pardubicko. „Navštívíme Dykovu ulici v Praze, kde byly ležácké děti ve vile čp. 50/20 internovány před odjezdem do koncentračního tábora. V kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici si připomeneme statečný boj sedmi parašutistů se stonásobnou přesilou,“ říká Bobek a dodává: „Odpoledne se pak vydáme směrem k Polsku a po cestě navštívíme hrob armádního generála Tomáše Sedláčka v Lázních Toušeň, jehož odkaz rovněž každoročně předáváme mladým lidem.“

Program projektu Oheň(bez)naděje pak vyvrcholí ve středu 28. června návštěvou polské Lodže a pietním aktem v Chelmnu, kde stopa po ležáckých dětech končí ve vyhlazovacím táboře. Jedenáct dětí z Ležáků zde bylo zavražděno ve speciálním autokaru, který měl zavedené výfukové potrubí do hermeticky uzavřené kabiny. Válku přežily pouze sestry Šťulíkovy, které byly vybrány k poněmčení a umístěny do německých rodin.

Další informace k projektu a historii osudu Ležáckých dětí najdete na webové stránce http://www.soutezeproskoly.cz/cs/ohen-beznadeje.

 

Oheňbeznaděje 2017