Padli, abychom mohli žít

13. 12. 2017

Za účasti představitelů města Frýdek-Místek, členů Jednoty ČsOL ve Frýdku-Místku, ČSBS, občanů a příbuzných se uskutečnil v Lískovci pietní akt u pomníku, který připomíná veřejnou popravu pěti odbojářů, Zdeňka Žáčka z Fryčovic, Bohumila Janáčka z Brušperka, Jana Ermise ze Sklenova, Josefa Lichnovského z Vlčovic a Josefa Drozda z Bordovic, kteří byli oběšeni 3. září 1943. 

Důvodem popravy byla odveta nacistů za akci partyzánské skupiny Lvice, která poškodila železniční trať, po které projížděl německý transportní vlak. Nacisté viníky nemohli v Lískovci a jeho okolí najít, pomsty se ale nechtěli vzdát. Dovezli proto z brněnské věznice skupinu pěti odbojářů, kteří byli odsouzeni za jinou odbojovou činnost. Poprava měla obyvatele tehdejšího Protektorátu Čechy a Moravy odradit od další partyzánské činnosti. Na šibenici viseli další dva dny, aby je cestující v projíždějících vlacích viděli. Poté byli teprve odvezeni do krematoria v Ostravě.

Pietní místo tvoří pět žulových sloupů ve tvaru kvádru, na jejichž čelní straně je uchycena tabulka se jménem oběti. Druhá část památníku je tvořena velkým bludným balvanem, na kterém je vytesáno datum popravy a třetí část tvoří žulový kvádr umístěný na betonovém podstavci s připevněnou nápisovou deskou „Padli, abychom mohli žít“. 

text: br. Zdeněk Manula

foto: Martin Benek