Po místech bojů druhé světové války

13. 12. 2017

Dne 3. října 2017 se uskutečnil zájezd novojičínské jednoty ČsOL do Národního památníků 2. světové války v Hrabyni a dále do Arboreta Stebořice – Nové Dvory. Zájezdu se zúčastnilo 32 členů jednoty a rodinných příslušníků. Přes nepřízeň počasí měla celá akce velmi zdařilý průběh, členy i doprovodem byla přijata a hodnocena velmi kladně. 

Velmi kladně byla účastníky hodnocena zejména komentována prohlídka Národního památníků 2. světové války v Hrabyni. Oceňovali velice zajímavou a poutavou expozici a také vysoce fundovaný výklad průvodce. Ocenění vyjádřili i v zápise do návštěvní knihy. Po prohlídce Památníků si účastníci prohlédli doprovodnou výstavu ve vstupní hale zaměřenou na bojovou cestu 1. čs. armádního sboru v SSSR s názvem „Cesta bojů k vítězství“.

Poté jsme se přesunuli přes Opavu do Stebořic. V průběhu cesty si účastnici měli možnost prohlédnout několik objektu čs. opevnění, které lemují tamní krajinu okolo komunikace a také obce, kde probíhaly těžké boje Opavské operace. Návštěvu Stěbořic jsme zahájili společným obědem v Pivovarské restauraci vyhlášené tím, že připravuje jídla jen z čerstvého hovězího masa z vlastního chovu. Vysoká kvalita a chuť zvoleného menu nás ujistila o oprávněnosti příznivého ohlasu na tuto restauraci.

Po té jsme se přesunuli na zajištěnou prohlídku Arboreta Nové Dvory, na kterou se všichni velice těšili. Velmi vydatný déšť s nárazovým větrem prohlídku Arboreta narušil a tak byli účastníci nucení zájezd předčasně ukončit a vydat se na zpáteční cestu.

Výbor jednoty děkuje Republikovému výboru za podporu této akce a vzhledem ke kladnému ohlasu bude chtít v obdobných výletech pokračovat i v dalších letech. 

text a foto: br. Rostislav Stehlík