Společná oslava narozenin letce a parašutisty

31. 1. 2017

Ve čtvrtek 26. ledna 2017 se v Parkhotelu Průhonice konala oslava narozenin dvou válečných veteránů, bratrů z Československé obce legionářské. Své 95. narozeniny přijel oslavit generálporučík Jaroslav Klemeš, poslední žijící československý parašutista vysazený do týlu nepřítele z Velké Británie a brigádní generál Emil Boček, poslední žijící československý letec, který se účastnil slavné letecké Bitvy o Británii a oslavil v předstihu 94 narozeniny. Tyto dva veliké přátele jejich společná oslava velmi potěšila. 

Na místě byl jako první mladší z oslavenců, br. Emil Boček, který se mezi tím bavil v kruhu svých dalších přátel – válečných veteránů. Společnost mu dělala sestra nadporučice v. v. Božena Ivanová, bratr plukovník v. v. Alois Dubec, bratr plukovník v. v. Václav Kuchyňka a bratr major v. v. Tichomir Mirkovič. Oba dva posledně jmenovaní jsou současně místopředsedy ČsOL. Pochopitelně nechyběly ani rodiny obou oslavenců.

Společná oslava úctyhodných 94. a 95. narozenin obou generálů se konala společně na začátku roku, ve kterém oba dva těchto jubileí dovrší. Br. Jaroslav Klemeš se narodil 31. ledna 1922 ve slovenské Čadci. V roce 1940 odešel z okupované vlasti a zapojil se do bojů ve Francii, odkud se dostal do Velké Británie. Zde se dobrovolně přihlásil k plnění speciálních úkolů v týlu nepřítele a prošel speciálním výcvikem pro parašutisty. Vysazen byl až v posledním roce války. V únoru 1945 seskočil do protektorátu v rámci skupiny PLATINUM-PEWTER jako radista. Během Pražského povstání udržoval spojení povstalců s exilovou vládou. Po válce byl perzekuován komunistickým režimem.

Br. Emil Boček se narodil 25. února 1923 v Brně. Bojovat proti okupantům odešel již na konci roku 1939 a i on se zúčastnil bojů ve Francii v roce 1940. V roce 1942 se ve Velké Británii přihlásil k letectvu a zahájil výcvik. Od roku 1944 začal létat jako stíhací pilot 310. čs. stíhací perutě RAF. Po roce 1948 měl štěstí, že se mu komunistická perzekuce vyhnula.

Oba dva patří mezi nositele nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu Bílého lva.

Mezi oficiálními hosty jedinečné narozeninové oslavy byli zástupci ozbrojených sil české a slovenské armády. Dorty oslavencům přinesli představitelé generálních štábů české a slovenské armády – náčelník GŠ AČR armádní generál Josef Bečvář a I. zástupce náčelníka GŠ OSSR genpor. Pavel Macko. V úvodu slavnostního odpoledne předali náčelník generálního štábu AČR arm. gen. Josef Bečvář, I. zástupce náčelníka generálního štábu slovenských ozbrojených sil genpor. Pavol Macko a ředitel útvaru PČR  pro ochranu ústavních činitelů brig. gen. Jiří Komorous, oběma oslavencům medaile. Kromě vojáků přišli blahopřát také zástupci ústavních činitelů ČR, guvernér ČNB Jiří Rusnok, předseda Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa, místopředseda Senátu Ivo Bárek s chotí, kancléř Poslanecké sněmovny PČR Petr Kynštetr, náčelník vojenské kanceláře prezidenta ČR genmjr. Jan Kaše, poradce prezidenta ČR pan Martin Nejedlý, ředitel útvaru PČR  pro ochranu ústavních činitelů brig. gen. Jiří Komorous, ředitel útvaru PČR pro ochranu prezidenta ČR plk. Zdeněk Šiman. Oslavencům tlumočil pozdravy a blahopřání od slovenského prezidenta pana Andreje Kisky, vojenský přidělenec SR v ČR plk. Jan Goceliak. Blahopřát oslavencům přišel také slovenský velvyslanec v ČR J. E. Peter Weiss. Vedle vojáků, politiků, přátel a kamarádů se oslavy zúčastnil také předseda České unie sportů Miroslav Jansta, předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta a další pozvaní. Předseda FAČR předal oběma oslavencům dresy národního mužstva s jejich jmény a hráčskými čísly 94 a 95. Především br. Klemeš musel mít radost, neboť byl v roce 1942 sám členem reprezentační jedenáctky československé exilové armády při mezinárodních zápasech s ostatními spojeneckými zeměmi. Oba sportovní činovníci předali oslavencům finanční šeky na léky a zdravotní péči. Od ředitele Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR plk. gšt. Eduarda Stehlíka obdrželi oslavenci obrazy – br. Boček fotografii britského stíhacího letounu Spitfire, na kterém létal za války, zatímco br. Klemeš dostal fotografii členů paraskupiny PLATINUM-PEWTER, včetně jeho osoby, z doby jejich společné přípravy na odlet do operace z Itálie.

A došlo i na ocenění těch, kteří se o válečné veterány starají. Genpor. Pavel Macko předal jménem náčelníka generálního štábu slovenských ozbrojených sil gen. Milana Maxima slovenské vyznamenání, pamětní medaili 3. stupně, br. Pavlu Skácelovi, vedoucímu projektu Péče o válečné veterány, za dlouholetou spolupráci u příležitosti jeho životního jubilea. Pamětní medaili převzal také pracovník Generálního štábu AČR, o. z. mjr. v. z. Branislav Choreň za dlouholetou spolupráci.

Oslavenci si společnou narozeninovou oslavu užili a těší se na další společná setkání. Přejme jim pevné zdraví a ještě mnoho hezkých chvil s těmi, které mají rádi.

Foto: Pavlína Broumová