Symbol holocaustu, koncentrační tábor Auschwitz – Osvětim

1. 2. 2017

Dne 27. ledna 1945 Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor Osvětim. Tento den je označen v kalendáři jako významný den, Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Od roku 2006 si civilizovaný svět připomíná toto datum také jako odmítnutí popírání holocaustu jako historické události a zdůraznění základních příčin, které k němu vedly. 

V lednu jsme si připomněli i další událost související s holocaustem. Dne 20. ledna 1942, tedy před 75 lety, se konalo u jezera Wannsee, nedaleko Berlína setkání vedoucích představitelů nacistické říše pod vedením Reinharda Heydricha. Zúčastnilo se celkem 15 osob, zápis provedl Adolf Eichmann. Hlavním cílem této konference bylo konečné řešení židovské otázky – systematický plán vyhlazení evropských Židů. Konference trvala 90 minut a rozhodla o osudu 11 milionů Židů. Součástí protokolu, který byl označen jako „Tajná říšská věc“ byl seznam počtu Židů na okupovaných územích. Masové vraždění Židů začalo již o půl roku dříve, hned po napadení Sovětského svazu v červnu 1941. Během následujících let se nacistům podařilo zlikvidovat většinu židovského obyvatelstva. Celkem bylo vyvražděno na 6 milionů Židů, jen v Osvětimi jich bylo zavražděno přes milion.

Koncentrační tábor v Birkenau byl největším vyhlazovacím táborem za druhé světové války. Začal se stavět v říjnu 1941, leží asi 3 km od Osvětimi, na místě, kde stávala vesnice Březinka (německy Birkenau). Nacisté tuto vesnici vysídlili, všechny domy zbourali a materiál použili na stavbu tábora. V jeho plynových komorách našla smrt většina vězňů. Prokazatelně zde zahynulo přes milion lidí, odhady hovoří o 2,5 milionech. Záznamy o zplynovaných vězních byly zničeny.

Členové ČsOL Kladno a ČSBS Kladno a Slaný navštívili koncentrační tábor Osvětim 25. října 2016, byla to naše druhá návštěva tohoto smutného místa, kde trpělo a zahynulo tolik nevinných lidí. Měli jsme zajištěnou komentovanou prohlídku ve slovenském jazyce. S hlubokou pokorou jsme prošli bránou s nápisem „ARBEIT MACHT FREI“ – práce osvobozuje. Myslíme na tisíce vězňů, kteří denně procházeli touto branou, čekaly je hodiny dřiny, vyčerpání, neustálý řev esesáků, štěkot psů a všudypřítomná smrt. Poslouchali jsme vyprávění o nesmírném utrpení vězňů, až se nám draly slzy do očí. Prohlédli jsme si český blok, který je věnován památce českých občanů. Postála jsem u panelu, který je věnován roudnickým studentům, kteří byli zatčeni v souvislosti s atentátem na Heydricha, uvězněni byli nejprve v Terezíně a část z nich později převezena do Osvětimi. Mezi nimi jediná dívka, septimánka roudnického gymnázia Sylva Rajtrová, mladší sestra mojí maminky. Umučena byla 1. března 1943 v Osvětimi – Březince. Památku našich občanů, kteří zde nalezli smrt, jsme uctili položením věnce a zapálením svíčky. Vzpomněli jsme na kladenského sokola a legionáře Františka Kleinera, na Jaroslava Kejře, dědečka členky ČsOL Kladno Vlasty Kylichové a na řadu dalších kladenských občanů, kteří zde nalezli smrt.

Auschwitz – Birkenau, Osvětim – Březinka, tato slova stále budí nejenom nepříjemné mrazení, ale při návštěvě je cítit utrpení, ztráta lidské důstojnosti. Tento koncentrační tábor byl vybudován tak, aby v nejkratším čase zahynulo co nejvíce lidí. Dne 9. března 1944 byli v Osvětimi zavražděni českoslovenští občané. Byla to největší hromadná vražda našich občanů v dějinách druhé světové války. Přijeli jsme, abychom se poklonili památce všech umučených, spálených a popravených.

Kladno nezapomíná na oběti holocaustu. Ve dnech od 2. února do 31. března 2017 připravilo Statutární město Kladno spolu s Historickou skupinou Osvětim a Památníkem Terezín výstavu s názvem Místa utrpení, smrti a hrdinství věnovanou vězňům z českých zemí v nacistických koncentračních táborech. Výstava bude v 1. patře Obchodního centra Centrál Kladno. Dne 26. února 2017 od 17:00 v bývalé synagoze, nyní Husově sboru Církve československé husitské v Kladně si připomeneme transporty „Y“ a „Z“ vypravené z Kladna ve dnech 22. a 26. února 1942 do Terezína. Budou přečtena jména všech 1 502 osob, které se nedožily konce války. Připomenuto bude 75. výročí vypravení kladenských transportů do Terezína. Členové ČsOL Kladno nikdy nezapomenou a budou ctít odkaz všech, kteří zemřeli v důsledku zrůdné nacistické ideologie. Obě akce podpoří svou účastí.

text: ses. Eva Armeanová

foto: br. Stanilav Pítr