Uctění památky odbojářů z Těšínska

27. 3. 2017

Jednota ČsOL ve Frýdku–Místku, členové MO Matice slezské v Bystřici nad Olší, rodinní příslušníci a místní občané si v sobotu 25. března 2017 připomněli 72. výročí zavraždění MUDr. Jaroslava Míčka a Jana Heczka.

Oba jmenovaní byli činní v podzemním hnutí proti okupantům a do Bystřice nad Olší jezdili společně z Protektorátu Čechy a Morava. V noci z 24. na 25. března 1945 se dostavili příslušníci těšínského gestapa do bytu Julie Sládeczkové, kde MUDr. Míček a Hečko nocovali. Oba byli gestapem z bytu odvlečeni k místnímu římskokatolickému kostelu a bez rozsudku na okresní silnici před budovou čp. 416, několik desítek metrů odsud, zákeřně zastřeleni. Jeden z tehdejších vrahů gestapák Šimon Röckel při poválečném protokolárním výslechu řekl, že po obdržení telefonické zprávy o příchodu MUDr. Jaroslava Míčka a Jana Heczka, kterou dostal od Hedwiky Rakowské, tehdy vše hlásil svému nadřízenému a to kriminálnímu sekretáři Eberlemu, který nařídil, aby jel do Bystřice s Josefem Gradlem a Karlem Eichlerem a MUDr. Jaroslava Míčka a Jana Heczka odstranili.

Josef Gradel popsal celou situaci následovně: Nechali jít zadržené pár kroků před sebou a na dané znamení spustili na nic netušící oběti střelbu. Gradel ze své automatické pistole vypálil celkem pět ran. Mrtvé pak společně odtáhli za nohy na blízký hřbitov a přenechali četníkům. Šli vzbudit hrobníka Mrózka, kterému nařídili oba zastřelené odvézt do márnice na místním hřbitově a na zákrok německého amstkomisaře Schmitha byli ještě v noci prozatímně pohřbeni společně do jednoho hrobu. Vrazi byli potrestáni, někteří však spravedlnosti unikli.

Šimon Röckel zemřel v těšínské věznici. Josef Gradel byl popraven 21. prosince 1945 a poslední z vrahů, Karel Eichler byl po vynesení rozsudku popraven 4. března 1946 v Českém Těšíně.

Pamětní deska, která byla v roce 2014 odhalena, nám připomíná tu největší oběť, kterou za svobodu naší země oba vlastenci obětovali.

Čest jejich památce!

text: br. Petr Majer