V Mauthausenu se vzpomínalo na popravené odbojáře

14. 12. 2017

V úterý 24. října 2017 se uskutečnila již tradiční vzpomínková cesta do KT Mauthausen, aby si zde téměř stovka účastníků připomněla 75. výročí popravy 294 podporovatelů a rodinných příslušníků parašutistů, z nichž 262 bylo popraveno právě 24. října 1942, 31 lidí bylo popraveno 26. ledna 1943 a poslední, sokolský velitel František Pecháček, 3. února 1944. 

Každoroční vzpomínková akce, kterou pořádá historik Vlastislav Janík spolu s Jaroslavem Čvančarou a Vojtěchem Šustkem, začala pietní vzpomínkovou bohoslužbou, kterou v kapli KT Mauthausen vedl major Mgr. Jiří Ignác Laňka, předseda Křesťanské policejní asociace. Poté následovalo čtení jmen popravených a česká hymna, zazpívaná všemi přítomnými. Následně se všichni odebrali k prohlídce prostor KT, zejména tzv. bunkru, kde byla popravčí místnost. Po prohlídce areálu následovala krátká pieta u pomníku československých vězňů a poté se účastníci vzpomínkové akce přesunuli k Aschenhalde – místu, kam byl sypán popel z krematoria, aby zde položili květiny a věnce, zapálili svíčky a minutou ticha uctili památku popravených a umučených obětí z KT Mauthausen. Poslední zastávkou vzpomínkové cesty byl nedaleký lom s nechvalně proslulými mauthausenskými schody, kde nacisté umořili tisíce vězňů. 

text a foto: ses. Marcela Volfová

 

Mauthausen – konečná stanice 

V polovině listopadu se na pultech knihkupectví objevila nová publikace Vlastislava Janíka, vydaná k příležitosti 75. výročí popravy 294 vlastenců, kteří pomáhali československým parašitistům vyslaným z Velké Británie, Mauthausen – konečná stanice. Kniha je příběhem o velké bolesti, o smrti, ale také o obrovské vůli žít. Je vyprávěním o tom, co se skutečně stalo a na co by se nemělo zapomínat. V první polovině kniha provede čtenáře ve 23 kapitolách po KT Mauthausen pohledem Hanse Maršálka, podle jehož vyprávění připravil Vlastislav Janík tuto publikaci a rozšířil ji o mnoho dalších vzpomínek převážně českých vězňů. Druhou část knihy tvoří rozsáhlá obrázková příloha z více jak čtyřmi sty fotografiemi a reprodukcemi dokumentů, které pro knihu sestavil a o komentáře doplnil Jaroslav Čvančara. „Ta kniha má hloubku, má důležitost, je potřeba pořád připomínat věci, které se staly, aby se znovu neopakovaly,“ řekl o knize pro Českou televizi nakladatel Michal Moravec z nakladatelství Toužimský & Moravec, které knihu vydává. Publikace Mauthausen – konečná stanice by měla být nepostradatelnou součástí knihovny každého zájemce o historii druhé světové války, převážně o historii československého odboje.

Vlastislav Janík: Mauthausen – konečná stanice

Obrázková příloha Jaroslav Čvančara

Rok vydání: 2017

Vydal: Toužimský a Moravec

Formát: 125 stran, 150x210x15 mm, vázaná – pevná

EAN: 9788072641826

ISBN: 978-80-7264-182-6

Mauthausen