V Žamberku si připomněli paraskupinu BARIUM

1. 2. 2017

V sobotu 14. ledna 2017 se v osadě Polsko v Žamberku uskutečnila vzpomínka na příslušníky výsadku Barium a jejich spolupracovníky v rámci 72. výročí tragického konce této paraskupiny.

Pietního aktu se již tradičně zúčastnilo velké množství zájmových sdružení a spolků, vzácných hostů a veřejnosti. Letos společně s členy několika klubů vojenské historie, sdružujících se pod názvem Benešovi muži, a ČsOL stála čestnou stáž i jednotka AČR z Krajského vojenského velitelství Pardubice. 

Na začátku pietního aktu pozdravil přítomné moderátor Martin Mimra, po kterém krátce promluvil starosta Žamberka pan Jiří Dytrt. Poté se slova ujal badatel a člen spolku Rota Nazdar Vladislav Severin, který přítomným připomněl osud členů operace Barium – npor. Josefa Šandery, čet. Tomáše Býčka a radisty čet. asp. Josefa Žižky. Poté již následovalo položení květin u pamětní desky na domě rodiny Žabkových, která parašutisty ukrývala. Na závěr pietního shromáždění zazněly hymny Slovenské a České republiky a čestná jednotka Krajského vojenského velitelství Pardubice AČR vypálila salvu.

text a foto: ses. Marcela Volfová