Vernisáž výstavy „Bitva u Zborova a čs. legie v Rusku“

10. 7. 2017

V neděli 2. července 2017 – v den stého výročí bitvy u Zborova – jsme slavnostně zahájili výstavu Bitva u Zborova a čs. legie v Rusku. Ta bude k vidění následující tři měsíce v Městském muzeu ve Strážnici. Výstava vznikla za podpory Československé obce legionářské a projektu Legie 100. 

Iniciátorem výstavy je předseda hodonínské jednoty ČsOL br. Lukáš Lexa. Na přípravě se podíleli členové obce a KVH Slovácko, jmenovitě bratři Radek Badin, Tomáš Báborský, Jan Marada a další. Děkujeme zejména Československé obci legionářské za zapůjčení putovní výstavy Čs. legie v Rusku, Městskému muzeu ve Strážnici za poskytnutí prostor, Regionálnímu muzeu v Kyjově za zapůjčení řady hodnotných exponátů, ale i řadě soukromých sběratelů.

Vernisáž zahájily tóny písně U Zborova hřměla děla (Náš tatíčku Masaryku). Po zdravici starostky města Strážnice paní Mgr. Renaty Smutné se slova ujal předseda hodonínské jednoty ČsOL br. Lukáš Lexa. Připomněl oběti bojů za samostatnost našeho státu a vyzdvihl význam bitvy u Zborova parafrází výroku T. G. Masaryka: „Bez Zborova by nebylo Československa.“ Na závěr zazněla jako vzpomínka na padlé vojáky píseň Hoši od Zborova. Návštěvníci obdivovali hlavně makety zákopových systémů a zbraně (ze zajímavostí můžeme jmenovat například Berdan 2 nebo Mannlicher M1893). K vidění jsou ale také originální vyznamenání udělená gen. Radolu Gajdovi. Výstava bude ke zhlédnutí do 30. září 2017 a 2. září 2017 proběhne muzejní noc s názvem Hoši od Zborova.

Text: br. Lukáš Lexa

Foto: Rostislava Svobodová, Pavel Báborský