XIV. setkání bývalých vojenských pozorovatelů OSN/OBSE/EU

19. 10. 2017

Dne 13. října 2017 se v zařízení Agentury profesního rozvoje a podpory aktivit MO ČR v Komorním Hrádku (Choceradech) uskutečnilo tradiční, již čtrnácté setkání bývalých vojenských pozorovatelů OSN/OBSE/EU. 

Večer byl organizován v součinnosti Československé obce legionářské (Jednoty Benešov 2) a Sdružení válečných veteránů ČR (Krajská organizace Středočeského kraje).

V místě, kde byli školeni příslušníci Armády České republiky (částečně i příslušníci PČR) před jejich vysláním na různé pozorovatelské mise, si účastníci zavzpomínali nejen na průběh přípravných kurzů, ale především na plnění úkolů v misích, ve kterých naše republika měla zastoupení. Od prvních misí pod vlajkou OSN v Iráckém Kurdistánu na počátku 90. let minulého století, přes další nasazení v Gruzii, zemích bývalé Jugoslávie až po mise v africkém Kongu.

Prakticky všichni zúčastnění jsou již mimo službu v ozbrojených silách a proto je setkání i místem, kde si mohou popovídat i o tom, jak žijí dnes, co je naplňuje, jak si užívají svých koníčků. Je hezkou tradicí, že spolu s bývalými pozorovateli na setkání přijíždějí i jejich životní partnerky, které v době vyslání svých mužů do zahraničí doma „bojovaly“ na své frontě, musely se starat o děti a ne vždy byla jejich situace jednoduchá.

K příjemné pohodě přispěla i hudba, jejíž kapelník Vlastimil Jánský je také bývalý vojenský pozorovatel, stejně jako někteří další členové kapely.

Je potěšující, že se sjelo více než 40 účastníků. Jako organizátoři jsme velmi rádi, že se nám zatím daří každoročně toto setkání uskutečnit. Chtěli bychom jubilejní XV. setkání zorganizovat i příští rok. Věříme, že i díky vstřícnosti AČR, která nám umožňuje využívat své školící zařízení, se to podaří.

text a foto: br. Stanislav Švidek, br. Miroslav Marek