75. výročí smrti Jana Kudliče

26. 3. 2018

V uplynulých dnech jsme si připomínali 75. výročí bitvy u Sokolova. Odkaz bitvy je dnes vnímán zejména z pohledu prvního významného působení vojáků 1. čs. samostatného praporu v SSSR. Jedním z vojáků, kteří u Sokolova bojovali a nakonec i položili svůj život, byl také Jan Kudlič. 

Jan Kudlič velel 2. rotě čs. praporu při obraně Sokolova z východního směru. Při snaze o znovudobytí Sokolova v noci na 10. března 1943 utrpěla 2. rota významné ztráty v podobě čtrnácti padlých a těžce zraněných mužů. Zraněn byl i Jan Kudlič. Následující den, 11. března 1943, byli ranění spolu s Janem Kudličem převáženi do nedaleké nemocnice. Zhruba po třech kilometrech jízdy byly sanitní vozy napadeny nepřátelskými letadly a doslova rozstříleny. Všichni byli na místě mrtví. Jana Kudliče nevyjímaje.

Celý víkend 10. a 11. března 2018 se nesl právě ve znamení vzpomínky na majora in memoriam Jana Kudliče.

Sobota patřila již pátému ročníku „Memoriálu Jana Kudliče“. Jednalo se o střeleckou soutěž z krátkých zbraní. Nesoutěžně pak bylo možné střílet i ze zbraní dlouhých. Soutěž pravidelně pořádá rokycanská jednota Československé obce legionářské spolu s Klubem vojenského muzea v Rokycanech a AZVO Volduchy.

V neděli se pak konal pietní akt u pomníku obětem světových válek v obci Mokrouše, rodišti Jana Kudliče. Akci společně pořádala Nadace pozemního vojska, Klub vojenského muzea v Rokycanech a Československá obec legionářská – jednota Rokycany. Kromě organizátorů se pietního aktu zúčastnili i zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, České a Slovenské obce dělostřelecké a také místní občané. Samotnému pietnímu aktu předcházela prezentace osudu a hrdinství Jana Kudliče prostřednictvím výstavy pořádané Nadací pozemního vojska AČR v Základní škole Tymákov. Tato škola se k odkazu Jana Kudliče aktivně hlásí. Celý projekt byl podpořen z prostředků ministerstva obrany České republiky.

text: br. Miroslav Kaufner

foto: ses. Jitka Macková, Tomáš Malecha, František Soukup