Den hrdinů druhého odboje – pocta parašutistům

28. 6. 2018

V pátek 15. června 2018 se u pamětní desky Jana Kubiše ve vestibulu ZŠ Bruntál v Okružní ulici uskutečnila vzpomínková akce v předvečer Dne hrdinů druhého odboje. Zástupci bruntálské jednoty ČsOL a ČSBS umístily pod pamětní desku květiny. 

Poté zazněla historická československá státní hymna a účastníky přivítal ředitel školy Mgr. Leoš Sekanina. Ve svém projevu připomněl, proč se slaví tento památný den a proč je potřeba připomínat všechny příslušníky 2. československého odboje. Na projev ředitele navázaly dvě žákyně školy, které se ve svém referátu zaměřily hlavně na životní osudy Jana Kubiše, na útok na zastupujícího říšského protektora i na poslední boj čs. parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

Na závěr se slova ujali dva řečníci – starosta města br. Petr Rys, který zdůraznil nutnost nezapomínat na události z druhé světové války, a předseda Klubu Za starý Bruntál br. Pavel Rapušák.

Vzpomínkovou akci společně připravily Jednota ČsOL v Bruntálu, Český svaz bojovníků za svobodu, Klubu Za starý Bruntál a ZŠ Bruntál, Okružní.

text a foto: br. Antonín Zgažar