Film Zborov je zpět v kinech

30. 11. 2018

Národní filmový archiv, Československá obec legionářská a Muzeum a vzdělávací centrum československých legií připravili na 8. listopadu jedinečnou podívanou. Tou byla unikátní projekce digitálně restaurovaného filmu Zborov z roku 1938 a výstava Zborov 1917, které se uskutečnili ve velkém sále Národního památníku na Vítkově za přítomnosti ministra kultury ČR Antonína Staňka a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše.

Digitálně restaurovaný snímek se touto speciální projekcí vrací do kinodistribuce. Bude k dispozici pro všechna kina, školy a všechny tipy kulturních zařízení. Samotnému filmu totiž v minulosti nebylo přáno a tak ihned po jeho dokončení došlo k okupaci naší vlasti. Krátká mezera po konci druhé světové války, ukončená komunistickým pučem nedala filmu mnoho šancí a tak až rok 2018 konečně umožňuje naplno navrátit České veřejnosti tento film.

V červenci 1917 se u ukrajinského Zborova odehrála bitva, v níž českoslovenští legionáři, do té doby roztroušení po východní frontě, poprvé bojovali jako armádní jednotka. Celovečerní film Zborov zachycuje prostřednictvím osudů několika postav řadu událostí, které bitvě předcházely. Především ale vyniká rekonstrukcí válečných bojů, která obstojí i před dnešním divákem.

Snímek uvedl NFA v rámci projektu Filmové osmičky, který připomínají významná výročí roku 2018. Film byl digitálně restaurován pod dohledem restaurátorky Národního filmového archivu Jeanne Pommeau ve studiu Universal Partner Production za podpory Ministerstva kultury České republiky a je zařazen do programu Společné století.

ZBOROV
Československo 1938 / 109 minut 

Režie: J. A. Holman, Jiří Slavíček 
Scénář: J. A. Holman
Námět: Rudolf Medek
Kamera : Josef Střecha
Střih: Jan Kohout
Zvuk: Vilém Taraba
Architekt: Jan Zázvorka
Hudba: Otakar Jeremiáš
Hrají: František Smolík, Marie Ptáková, Ladislav Boháč, Vladimír Šmeral, Jarmila Beránková, Václav Trégl, Jiří Plachý a další 

 

text a foto: br. Jiří Charfreitag