Kladenští legionáři stříleli na počest vzniku republiky na střelnici ve Zvoleněvsi

12. 6. 2018

Jedna z akcí, kterou Československá obec legionářská Kladno uspořádala u příležitosti 100. výročí vzniku Československa a 100. výročí ukončení 1. světové války, byla střelecká soutěž z pistole vzor 75. Naplánovali jsme ji na 1. 6. 2018 od 14:00 a poprvé jsme stříleli na střelnici ve Zvoleněvsi. Střelnici v Družci, kde jsme stříleli v minulých sedmi letech, majitel zavřel, tak jsme se domluvili se správcem zvoleněvské střelnice panem Janem Rubešem. 

Předpověď počasí na tento den nebyla vůbec příznivá. Doufali jsme, že přece jenom nám to, jak se říká, vyjde. Na 13:00 byl objednán autobus k Hotelu Kladno a zhruba kolem poledne se zatáhlo a půl hodiny před odjezdem se spustil silný déšť a padaly kroupy. Někteří členové telefonovali, zda se bude střílet, že by bylo lepší střelby odložit, ale věřili jsme se, že to zvládneme a většina se nenechala odradit. Při odjezdu autobusu z Kladna přestalo pršet, takže i objednané přepravky s oblíbenými koláčky jsme bez problému přenesli do autobusu. Cestou jsme se dozvídali, že ve Zvoleněvsi stále intenzivně prší, ale štěstí nám přálo, po příjezdu na střelnici již jen poprchávalo.

Předsedkyně ČsOL Kladno připomněla boje našich legionářů, kteří se také museli vyrovnávat s nepříznivým počasím. Přivítala všechny přítomné, zvláště  válečnou veteránku Věru Holubevu – Biněvskou, která mezi nás přijela již po osmé v doprovodu dcery a vnučky. Dále dceru a syna ruského legionáře J. B. Kozelky, syna francouzského legionáře Františka Andráška  a vnuka legionáře Jana Šídy. Zmínila 100. výročí vzniku republiky a 100. výročí ukončení 1. světové války. Tak jako v předchozích letech nechyběla na střelnici fotografie válečné veteránky Vandy Biněvské, která bojovala  u Sokolova, v březnu jsme si připomínali 75. výročí této bitvy.

I přes nepřízeň počasí si zastřílet přijelo 46 členů ČsOL a rodinných příslušníků. Stříleli jsme po trojicích za odborného dohledu pana Rubeše a jeho kolegy. Standa Pítr připravil seznam střílejících a bratři Milan a Jan Šubrtové se tradičně ujali počítání nastřílených bodů. Letos jim pomáhal bratr Stanislav Andrášek. Střelba z pistole byla pro většina z nás premiérou, předtím jsme stříleli za samopalu. Po skončení střelby proběhlo vyhodnocení a předání diplomů a cen, které zajistil Magistrát města Kladna. Všichni přítomní obdrželi upomínkový Pamětní list podepsaný předsedkyní ČsOL Kladno a primátorem města Kladna. Pamětní list byl orazítkován speciálním razítkem, které připomíná 100. výročí vzniku republiky. 

Nejprve proběhlo vyhodnocení členů ČsOL. V kategorií mužů se na 1. místě umístil Ivo Bedrna s 80 body, na 2. místě Pavel Zajíc se 73 body a na 3. místě Jan Malý se 68 body. V kategorii  žen si 1. místo vystřílela Miroslava Čížková (dcera válečného veterána Ludvíka Darovce) se 78 body. 2. místo Jitka Lenková se 62 body a 3. místo vybojovala Blanka Eršilová se 44 body.

V kategorii hosté muži si 1. místo vystřílel Jiří Skála se 66 body, na 2. místě byl Jiří Veselý s 55 body a na 3. místě Vítek Honek s 51 body.  V kategori hosté ženy se na 1. místě umístila válečná veteránka Věra Holubeva – Biněvská se 32 body, 2. místo obsadila Jaroslava Marečková s 29 body a na 3. místě se umístila Natálie Varjanica s 22 body. 

Všichni ocenění dostali diplomy a ceny, které zajistil Magistrát města Kladna. Každý také na památku dostal terč, aby se mohl pochlubit rodině, přátelům a ti co se neumístili, tak jen na památku. 

Poděkování patří panu primátorovi města Kladna Mgr. Milanu Volfovi, který nám na střeleckou soutěž poskytl dotaci z fondu primátora města Kladna, dále panu Janu Rubešovi a jeho kolegům za odborný dozor a samozřejmě všem střelcům a střelkyním za to, že se nenechali odradit nepříznivým počasím a vzdali tak hold všem, kteří bojovali za vznik republiky  a neváhali obětovat i to nejcennější, vlastní život i všem těm, kteří se konce 1. světové války nedožili. 

text: ses. Eva Armeanová

foto: br. Stanislav Pítr