Konference ČsOL opět s mezinárodní účastí

11. 12. 2018

Stalo se již podzimní tradicí pořádání Konference ČsOL věnované historii československého a českého vojenství, se zvláštním důrazem na bojovou činnosti i životní osudy československých legionářů. Vždy se však podařilo, a letos tomu nebylo jinak, prezentovat na konferenci výsledky vědecké a badatelské činnosti přednášejících s mnohem pestřejším záběrem témat. Za vedení ČsOL byl oběma konferenčním dnům přítomen místopředseda ČsOL br. brig. gen. v. v. Václav Kuchynka. 

Konference se v jubilejním roce 2018 konala v sídle Ústředí ČsOL v Praze ve dnech 23. a 24. listopadu a tak jako v minulosti přijelo mnoho účastníků i ze zahraničí, kteří letos dokonce tvořili polovinu z přednášejících. Po čase jsme se tak mohli setkat se členy naší jekatěrinburské jednoty včele s br. Alexandrem Kručininem. Již podruhé zavítal na konferenci přednášející z nejvzdálenějšího kouta planety Petr Alexandrov z Vladivostoku. Řada členů ČsOL opět zúročila svůj dlouhodobý zájem o vytčená témata přednášek. Výrazným rysem konference byla často obsáhlá diskuse k většině příspěvků, ve kterých nechyběly ani tolik potřebné kritické poznámky, které přinášely další pohled či upřesnění k předloženému tématu.

Přednášející pokračovali v rozhovorech i v rámci neformálních večerních setkání. V sobotu, po ukončení oficiální části přednášek, byla pro účastníky konference připravena prohlídka zrekonstruované historické budovy Národního muzea, kterou nás osobně provedl její ředitel Mgr. Marek Junek, Ph.D.

Zvláštní poděkování náleží br. Bernardu Panušovi, který se i letos skvěle zhostil role průvodce našich bratří a hostí z Ruské federace.

text: br. Jiří Filip

foto: br. Stanislav Pítr