Krátká připomínka událostí před třiasedmdesáti lety

26. 4. 2018

V den výročí osvobození, 22. dubna 2018, se Opavané – mezi nimi i několik dřívějších a současných žáků SGO – sešli u pomníku padlým na náměstí Osvobození, aby si událost, která se výrazně obtiskla do dějin města, společně připomněli. 

Úderem desáté hodiny soustředily první tóny písně, kterou přednesl dětský pěvecký soubor Domino, pozornost všech přítomných k pietnímu aktu. Následovala státní hymna, jež z úst dětí zaznívala zvlášť dojemně. Pak už se slova ujal primátor města Opava Radim Křupala. Připomněl válečné oběti – v posledních dnech druhé světové války obzvlášť tragické, které provázely dobývání Opavy z rukou nacistické armády, i osud města samotného, které do prvních mírových dnů vstupovalo s mnoha jizvami na své tváři – tisícovka budov, včetně nejstaršího muzea na československém území nebo chrámu sv. Vojtěcha, byla v troskách, další objekty jevily známky silného poškození. Obyvatelé se do města vraceli jen pomalu, ochotně se však zapojili do odklízecích prací. Trosky postupně mizely a Opava mohla začít konečně znovu žít.

Po panu primátorovi k přítomným hovořil plk. v. v. gšt. Miloslav Neuberg, který se slavnosti zúčastnil společně s dalšími hosty ze Sdružení československých zahraničních letců – Východ v čele s jeho předsedou plk. v. v. Janem Novákem. Nyní nastal čas uctít památku padlých položením kytic. K pomníku střeženému vojáky a skauty postupně přistoupili představitelé města, odbojáři, zástupci Armády ČR i dalších institucí. Primátor Křupala se pak s přítomnými rozloučil a slavnostní shromáždění ukončil.

text a foto: Magda Hrstková