Legionáři se vrací po 100 letech do Ruska, připomenout naše padlé hrdiny

4. 10. 2018

Československá obec legionářská, Ministerstvo obrany a Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci připravily legionářskou pouť na bojiště roku 1918. Od 5. do 10. října navštíví desítku míst, kde v roce 1918 bojovali českoslovenští legionáři. 

Před 100 lety naši dobrovolníci v Rusku odmítli snahy ruských bolševiků o jejich zařazení do formující se Rudé armády, vzepřeli se i svému politickému vedení a „vlastním pořádkem“ si  chtěli proklestit cestu na západní frontu.. Ubránili se následným přepadům a po třech měsících bojů se celá Transsibiřská magistrála ocitla v československých rukou. Zásluhou Čechoslováků bylo zablokováno obrovské množství německých, rakouských a maďarských zajatců, kteří měli být použiti v ofenzívě na západní frontě. Americký prezident Wilson na základě těchto událostí a po jednání s T. G. Masarykem vyhlásil 28. června změnu cílů USA a podpořil rozpad Rakousko-Uherska. Československý národ byl oficiálně prohlášen spojencem dohodových mocností a Čechům a Slovákům bylo přiznáno právo na vytvoření samostatného státu. Na podzim roku 1918, ustupovaly československé pluky I. divize v boji s nepřátelskou přesilou a bez pomoci slibovaných spojeneckých a ruských posil z Povolží. Jednotky II. čs. střelecké divize se probíjely Uralem k Permu. „Československá obec legionářská nese tradici bojovníků za naši samostatnost a je naší povinností u příležitosti 100. výročí těchto událostí, navštívit hroby našich padlých předků,“ říká Ing. Milan Mojžíš, řídící tajemník ČsOL a dodává: „Díky řadě osob, našich přátel a podporovatelů legionářských myšlenek se nám podařilo sestavit legionářskou pouť tak, abychom navštívili co nejvíce míst, kde navždy odpočívají muži, kteří pro myšlenku samostatného státu neváhali položit život.“ Pouti se zúčastní na 85 osob, především potomků legionářů, válečných veteránů, členů ČsOL, zástupců Ministerstva obrany a českých zastupitelských úřadů v Rusku.

Naplánovaná trasa k uctění památky padlých čs. dobrovolníků zahrnuje oietní akty u obnovených válečných hrobů československých legionářů v Penze, Syzrani, Čeljabinsku, Uljanovsku, Pugačevu, Buzuluku, Jekatěrinburku, Nižním Tagilu, Kynu, Kunguru a Kazani. „Nově budeme odhalovat pomníky v Bugulmě a Miassech,“ říká Mojžíš a dodává: „Bohužel na řadě míst stále připomínka našich padlých chybí, ač jsou pomníky dávno vyrobeny, jejich umístění je ruskou stranou blokováno.“ Vedoucí delegace v rámci návštěvy města Samara a Novokujbyševsk projednají s místní administrativou problémy spojené s výstavbou pomníků v těchto městech. Přestože trvalý monument stále nemůže hrdinství a odhodlání legionářů připomínat, všichni poutníci uctí památku padlých československých vojáků v bojích u Lipjag a Samary u příležitosti 100. výročí těchto událostí v místech, kde pomníky snad v budoucnu budou stát, jak je nám opakovaně na jednáních s ruskými partnery slibováno.

V rámci vzpomínkové poutě rozhodla ČsOL o vyslání samostatné skupiny do Jekatěrinburku, kterou krom pracovníků generálního konzulátu budou doprovázet místní dlouholetí spolupracovníci ČsOL a historici A. Kručinin a D. Lobanov. Cílem skupiny jsou opět návštěvy míst bojů legionářů před 100 lety a ve spolupráci s jednotou ČsOL v Jekatěrimburku provést pietní akty u válečných hrobů na Urale. V rámci poutě navštíví skupina vojenské muzeum ve Vrchní Pyšmě, muzeum Uralvagonmaš v Nižním Tagilu, muzeum v Lysvě a v Kunguru.

 

text: br. Miloš Borovička

 

31127. 55. Kulomety na platf. u Bugulmy

Na dobovém snímku jsou zachyceni legionáři na improvizovaném obrněném vagónu ve stanici Bugulma.